Gostujuće predavanje za studente Održive mobilnosti i logistike i sve ostale zainteresirane

U četvrtak 16.5.2019. od 16:00 u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica (Trg bana Jelačića 6), za studente diplomskog smjera Održiva mobilnost i logistika i sve ostale zainteresirane, održat će se gostujuće predavanje na temu "Napredna analitika anonimiziranih masovnih skupova podataka iz telekomunikacijskog okružja". Predavanje će održati dr. sc. Krešimir Vidović, senior solution architect iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

Ericsson Nikola Tesla, u suradnji sa svojim partnerima, operatorima telekomunikacijskih usluga, nudi uslugu napredne analitike anonimiziranih masovnih skupova podataka iz telekomunikacijskog okružja. Naprednim postupcima i alatima moguće je izvoditi različite vrste kompleksnih geoprostornih analiza, koje su temeljene na podacima o položaju korisnika u prostoru, pri čemu su primijenjene propisane tehnike i mehanizmi, u skladu s propisima Europske Unije, kako bi privatnost korisnika u svakom trenutku bila u potpunosti zaštićena.

Primjerice, moguće je analizirati broj osoba i vrijeme zadržavanja na određenoj lokaciji za proizvoljna vremenska razdoblja, analizirati trendove i obrasce kretanja, te ih obogatiti demografskim podacima, podacima o zemlji podrijetla te drugim podacima iz različitih izvora.
Geoprostorna analiza je primjenjiva u različitim područjima, kao što su prometna istraživanja, podrška planiranju u javnom sektoru, marketingu, maloprodaji, javnom zdravstvu i turizmu, a omogućava dobivanje kvalitetnijih analiza, uz kraće vrijeme obrade i niske troškove istraživanja, u odnosu na konvencionalna istraživanja. Opisano rješenje već je našlo svoju primjenu u sklopu analiza u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, gdje je Ericsson Nikola Tesla s partnerima isporučio analize na temelju kojih se definiraju strateški dokumenti razvoja.