Studenti Sveučilišta Sjever izradili idejna urbanistička rješenja obnove gradova

Sveučilišni centar Varaždin

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin u srijedu, 19. prosinca održana je završna konferencija projekta „Integrated Settlement Development Knowledge Centers in the HU-HR Border Zone“, akronima „ISD Uni“.
Uvodni govor na konferenciji održao je doc.dr.sc. Matija Orešković, voditelj projekta od strane Sveučilišta Sjever: „U ovom projektu koji je trajao ukupno 16 mjeseci, jedan od najvažnijih rezultata jest studija izrađena na temelju analize urbanog razvoja za 3 hrvatska i 3 mađarska grada, u čijoj je izradi aktivno sudjelovalo oko tridesetak studenata od strane  Sveučilišta Sjever i od strane Sveučilišta u Pečuhu. Studenti su sudjelovanjem na ovom projektu stekli nova neophodna znanja, vještine, ali i vidjeli važnost umrežavanja. Rad na projektima bit će im neophodan u daljnjem nastavku obrazovanja ali i poslovnog puta općenito, studenti ovakva znanja ne mogu dobiti na samom studiju“, naglasio je doc.dr.sc. Orešković.

Od strane nositelja projekta pozdravni govor i zahvalu održala je dr. Gabriella Medvegy, dekanica Fakulteta inženjerstva i informatike Sveučilišta u Pečuhu (University of Pécs).

Na završnoj konferenciji prisutnima su predstavljeni rezultati projekta, među kojima je izrazito značajan razvijeni združeni kurikularni predmet čija će se implementacija naći na nekom od budućih studija, a koji je nastao na temelju jednog od glavnih ciljeva projekta a to je zajednički razvoj i isporuka ISD pilot tečaja za povećanje obrazovne ponude predmetnih lokalnih visokoškolskih ustanova i jačanje njihovih kompetencija/ centara znanja. Doc.dr.sc. Orešković zahvalio je svima te posebno istaknuo izuzetno kvalitetnu suradnju svih partnera na ovom pograničnom projektu te se nada nastavku ovakve vrste suradnje i u budućnosti.
Podsjetimo, projekt „ISD Uni“ sufinanciran je u okviru Programa pogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske 2014.- 2020. (Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Program 2014.- 2020.) te je njegova vrijednost 192 tisuće eura, od čega je od strane EU sufinancirano 168 tisuća eura. Sveučilište Sjever u ovom je projektu partner, kao i Županije Baranya (HU) dok je voditelj projekta Sveučilište u Pečuhu. Provedba projekta krenula je 1. rujna 2017.