Studenti graditeljstva sudjelovali na Climathon natjecanju

Studenti graditeljstva Sveučilišta Sjever nedavno su sudjelovali na natjecanju Climathonu 2018. koji se organizirao u suradnji Grada Varaždina, Geotehničkog fakulteta i drugih partnera iz hrvatskog konzorcija za klimatske inovacije (Climate-KIC), a na kojem je ove godine sudjelovalo čak 114 gradova.

Climathon je globalni pokret kod kojeg građani sudjeluju u poboljšanju klimatskih uvjeta, s fokusom na gradovima koji uz stalnu potporu mogu doprinijeti smanjenju i prilagodbi klimatskim promjenama, a uz to osnažiti svoje građane. Climathon je 24- satni događaj prilikom kojeg se odvija inovativni proces rješavanja različitih klimatskih problema specifičnih za grad i okolicu.


Sudjelovanje studenata Sveučilišta Sjever na ovom natjecanju inicirala je doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović, nositeljica kolegija Zaštita okoliša na 3. godini preddiplomskog studija graditeljstva: „Ideja Climathona je stvoriti pokret kroz koji se omogućuje bolji odnos građana i grada, ali i poboljšanje stanja po pitanju zaštite okoliša. Tako je i ovaj događaj u Varaždinu bio organiziran po principu hackatona sa usmjeravanjem sudionika na rješavanje zadanih problema (gospodarenje otpadom u Varaždinu). Studentima je bilo odlično i prijavili su se zaista u velikom broju, čak njih 28.  Nakon samog okupljanja svi su obukli majice Sveučilišta Sjever, u dvorani smo bili najbrojniji. Studenti su se podijelili u 4 grupe slikovitih naziva: spaljeni, plastični, zeleni i biootpad. Definitivno planiramo na ovom događaju sudjelovati i iduće godine."

Studenti su imali zadatak da u 24 sata razrade svoje ideje, pripreme prezentaciju i izlaganje napravljenih rješenja i na kraju navedena rješenja prezentiraju pred svima. Osim aktivnog timskog rada i zajedničkog pronalaženja najboljih rješenja studenti su imali prilike bolje upoznati jedni druge, upoznati problematiku zaštitu okoliše ali i na kraju uz sam rad dobro se zabaviti i družiti.

U privitku pogledajte galeriju fotografija.