Doktorski studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

Predstavljen novi Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever

Na Sveučilištu Sjever u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine održana je konferencija za novinare i javnost na kojoj je predstavljen prvi samostalni doktorski studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever, koji će studentima biti dostupan od ove jeseni (akademske godine 2018./2019.) u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferenciju za novinare, na kojoj su, između ostaloga, sudjelovali i studenti, nastavnici te djelatnici Sveučilišta Sjever otvorio je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever istaknuvši kako je Sveučilište u evoluciji svog razvitka pokrenuo sličan poslijediplomski sveučilišni studij Izdavaštvo i mediji u suradnji sa Sveučilištem  u Rijeci, a koji je preteča i nadogradnja novom inovativnom i interdisciplinarnom studiju Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. "Pokretanje novog doktorskog studija u Sveučilišnom centru Koprivnica nadogradnja je postojećeg doktorskog studija Izdavaštvo i mediji na Sveučilištu u Rijeci. Također, osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever je odlučilo pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija. Vjerujem da je postojeća baza naših profesora sa Sveučilišta i suradnika s drugih ustanova više nego dobra i eminentna u izvođenju ovog studijskog programa za koji smatram da će pružiti zavidnu razinu zadovoljstva budućih doktoranada", istaknuo je rektor Milković.

Izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno - umjetnički rad i međunarodnu suradnju naglasila je kako je program novog doktorskog studija donesen sukladno Znanstvenoj strategiji Sveučilišta poštujući procedure Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i vis0ko obrazovanje. "Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te Znanstvenoj strategiji Sveučilišta donesen je elaborat o osnivanju Poslijediplomskog sveučilišnog studija Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Studij traje 3 godine, odnosno 6 semestara, 180 ECTS bodova, kao i ostali doktorski studiji u Republici Hrvatskoj. Mogućnost odabira velikog broja izbornih kolegija s naglaskom na individualnom istraživačkom radu budućim doktorandima nudi najsuvremenija promišljanja i sam vrh znanosti u polju informacijskih i  komunikacijskih znanosti", kazala je prorektorica Hunjet.

Novi Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever predstavila je i doc. dr. sc. Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo te naglasila kako je studij koncipiran na način da budućim doktorandima nudi najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija. "Ovaj studij je uistinu nov, atraktivan, moderan i maksimalno individualiziran. Sveučilište Sjever poznato je po svom osobnom pristupu svakom studentu, a ovdje će to biti još više izraženo. Ono što je različito je to da se klasična nastava održava samo na prvoj godini studija. Po tri su obavezna kolegija u svakom semestru prve godine i čak 12 izbornih kolegija. Dakle, doktorandi će uistinu moći odabrati ona znanja za koja sami procjene da su im potrebna i korisna. Još veći stupanj individualizacije događa se na drugoj i trećoj godini na kojima će se inzistirati na individualnom istraživačkom radu pod mentorskim nazorom i objavljivanju znanstvenih radova", istaknula je pročelnica Tkalec.

Na konferenciji za medije i javnost nazočnima se obratio i akademik Boris Senker, predsjednik Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je istaknuo kako je pokretanje novog doktorskog studija pokazatelj pozitivnih trendova u obrazovanju. "Prvi puta sam u poziciji da sam na predstavljanju jednog doktorskog studija, što svjedoči o važnosti koja se pridaje obrazovanju. Kada sam ja upisivao poslijediplomski studij, bilo je nezamislivo da se područje medija i komunikacije proučava na doktorskom studiju", rekao je akademik Senker.

Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever inovativan je i interdisciplinaran studij usporediv s najboljim europskim i američkim doktorskim studijima, a istovremeno prati liniju razvoja Sveučilišta Sjever prema podizanju vertikale studiranja i stvaranja kompetentnih stručnjaka u strateškim područjima znanosti.