Dr. sc. Željko Krušelj predstavio knjigu na Festivalu povijesti Kliofest 2018.

Doc. dr. sc. Željko Krušelj, docent na Odjelu novinarstvo, Sveučilište Sjever, predstavio je knjigu na poznatom Festivalu povijesti Kliofest 2018 pod nazivom "ZAROBLJENICI PARALELNIH POVIJESTI Hrvatsko-srpska historiografska fronta na prijelazu stoljeća".

Festival povijesti – Kliofest godišnja je manifestacija posvećena popularizaciji povijesne znanosti i srodnih struka, a festival je nazvan prema antičkoj grčkoj muzi Klio, zaštitnici povijesti. Glavni organizatori festivala su među ostalima Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Udruga Kliofest.

Svake godine na Festivalu održavaju se tribine, okrugli stolovi, promocije knjiga, predavanja te radionice koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici. Ove godine među promocijama našla se i promocija knjige profesora na Sveučilištu Sjever Željka Krušelja koju je autor predstavio u petak, 11. svibnja 2018. godine u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U knjizi je okupljeno više desetaka tekstova koje je Krušelj objavio u raznim hrvatskim medijima tijekom 1980-ih i 1990-ih, a tiču se historiografskih pitanja. Također, Željko Krušelj u ovoj knjizi daje analizu historiografskih sukoba i polemika u jugoslavenskoj federaciji u razdoblju kasnog socijalizma, u osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća, kao i burnih rasprava o nacionalnoj povijesti neposredno nakon hrvatskog osamostaljenja. Riječ je o razdoblju zakašnjelog otkrivanja nove nacionalne povijesti, posebno kontroverznih i svjesno zataškavanih zbivanja i procesa u razdoblju prve i druge jugoslavenske države te tijekom kratkotrajne vladavine ustaškog režima. Na predstavljanju knjige, pored autora, sudjelovali su prof. Jan Pelikan sa Karlovog sveučilišta u Pragu, prof. Neven Budak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Magdalena Najbar-Agičić sa Sveučilišta Sjever.

Galerija