Suradnja Sveučilišta Sjever sa Nacionalnim Prometnim Sveučilištem u Kijevu (Ukrajina)

Na povratku sa Erasmus+ mobilnosti iz Poltave, krajem 10. mjeseca 2017. pročelnik Odjela za graditeljstvo prof. dr. sc. Božo Soldo posjetio je Nacionalno Prometno Sveučilište (NTU) u Kijevu, Ukrajina (National Transport University - http://www.ntu.edu.ua/en/) s ciljem proširenja do sada uspješne osobne suradnje. Ta suradnja je počela još 2013 godine susretom delegacije UNIN (Soldo, Aniskin) i NTU (Mozgovoy) u Odesi na građevinskoj konferenciji gdje se utvrdio zajednički interes u znanstvenoj i stručnoj suradnji na više polja. Kasnije se ta suradnja nastavila te je proveden još jedan susret u Kijevu u studenom 2016 godine na Erasmus+ seminaru (https://www.unin.hr/2017/01/suradnja-sveucilista-sjever-i-nacionalnog-prometnog-sveucilista-iz-kijeva/), gdje naš predstavnik v.pred. dr.sc. Aleksej Aniskin susreo s dekanicom dekanice Fakulteta za menadžment, logistiku i turizam prof. dr.sc. Olene Bakulich.

Pročelnik Soldo je na NTU posjetio katedru Fakultet izgradnje prometnica (http://www.ntu.edu.ua/en/pidrozdili/fakulteti/transportnogo-budivnictva/) i susreo s dekanicom prof. D.Sc. Olenom Slavinskom i predstavnicima Odjela za materijale u izgradnji cesta i kemiju prof. D.Sc. Volodymyrom Mozgovym i  Odjela za gradnju prometnica i menedžmenta prof. D.Sc. Vyacheslav Savenko, gdje je ukratko prezentirao Sveučilište Sjever, pri čemu se utvrdila visoka kompatibilnost pojedinih studija UNIN i NTU. Pročelnika Soldo je primio i prorektor za znanstveni rad prof. dr.sc. Oleksandr Hryshchuk gdje su također utvrdili zajedničke interese za suradnju što je na kraju u prosincu 2017. g. rezultiralo potpisivanjem Okvirnog bilateralnog ugovora o suradnji među UNIN i NTU, a  što je preduvjet za ostvarivanje daljnjih međusobnih projekata na razini EU.

Sveučilište NTU se nalazi u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, osnovano je 1944 godine i ima dugu povijest i tradiciju. U njegov sastav ulazi 5 fakulteta:

  • Fakultet za automatiku i strojarstvo,
  • Fakultet izgradnje prometnica,
  • Fakultet za menadžment, logistiku i turizam,
  • Ekonomski i pravni fakultet,
  • Fakultet prometnih i informacijskih tehnologija.

U nastavku suradnje se priprema ugovor za suradnju po Erasmus+ programu te sudjelovanjima na drugim sličnim programima EU i šire

Galerija
Prilozi