Živa međunarodna suradnja na Sveučilištu Sjever u programima Erasmus+ KA107

U okviru Erasmus+ programa Sveučilište Sjever u nekoliko projekata KA107 aktivno provodi suradnju s partnerskim zemljama Ukrajinom i Brazilom, a planirana je i provedba mobilnosti s partnerskim institucijama iz Tajlanda.

S Odeskom državnom akademijom graditeljstva i arhitekture iz Ukrajine uspješno je završen projekt KA107 iz 2015. godine u sklopu kojeg su na partnerskim ustanovama višekratno boravili nastavnici i uprava obaju ustanova. Odeska državna akademija graditeljstva i arhitekture ustanova je najviše razine ukrajinskog obrazovnog sustava. Na Odjelu za graditeljstvo s Odeskom državnom akademijom u okviru KA107 programa realizirane su i prve dolazne studentske mobilnosti u okviru kojih su na Odjelu za graditeljstvo Sveučilišta Sjever u Varaždinu boravili studenti iz Ukrajine. Aktivna međunarodna suradnja s Ukrajinom nastavlja se provedbom novog projekta KA107 s partnerskim Sveučilištem Poltava National Technical Yuri Kondratyuk University. U okviru ove suradnje predstavnici Sveučilišta Sjever sudjelovat će na 10. međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj konferenciji pod nazivom “Problems and prospects of development of academic and university science” in Poltava.

U sklopu projekta KA107 s Brazilom, tijekom zimskog semestra akademske 2017/2018 godine, na Sveučilištu Sjever na Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu u Varaždinu te na Odjelu za medijski dizajn u Koprivnici, u nastavnoj dolaznoj mobilnosti boravili su profesorica Zoy Anastassakis i profesor Marcos Martinis s Fakulteta za industrijski dizajn Državno sveučilišta u Riu de Janeiru (UERJ - Rio de Janeiro State University - ESDI - Escola Superior de Desenho Industrial) koji su studentima u oba sveučilišna centra održali predavanja i radionice iz područja grafičkog dizajna i vizualne kulture. Gosti iz Brazila tijekom svog posjeta Sveučilištu Sjever razmijenili su vrijedna iskustva s nastavnicima i studentima te su predstavili visokoškolski obrazovni sustav Brazila, načine održavanja nastave u području dizajna, kao i druge zanimljive informacije o studentskom i sveučilišnom životu u Brazilu.

Sveučilište Sjever, tako, uz već postojeće međunarodne suradnje i partnerstva, međunarodnu prisutnost širi i suradnjom s institucijama izvan EU kroz Erasmus+ KA107 program. Sljedeće akademske godine planira se daljnja aktivna provedba nastavnih mobilnosti u otvorenim programima KA107 s Brazilom, Ukrajinom i Tajlandom kao i podnošenje novih projektnih prijedloga u okviru novih natječajnih rokova.

Galerija