Informativni dan Agencije za moblinost i programe EU

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) i Sveučilišta Sjever, 5. listopada 2017. od 10,00-15:00 sati u Sveučilišnom centru Varaždin održan je Informativni dan na temu programa Obzor 2020, Erasmus+ i CEEPUS. Događanje je održano s ciljem informiranja nastavnog i nenastavnog osoblja o EU programima i mogućnostima koje isti pružaju. Sudionike ovog događaja pozdravili su rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković i prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet te voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, Jasna Rodeš.

Informativni dan započeo je uvodom u program Obzor 2020 kojeg je predstavila Tina Kokan, AMPEU. Sudionici su imali prilike čuti o samome programu odnosno o strukturi programa, pravnim i financijskim osnovama te o uspješnost Republike Hrvatske u programu Obzor 2020.

O programu MSCA - Marie Skłodowska-Curie akciji govorila je Sandra Vidović, AMPEU, koja je predstavila individualne stipendije u okviru programa, mogućnosti konzorcijskih projekata i mreže za inovativno predstavljanje. Objasnila je kako pronaći partnera za MSCA konzorcij te tko ima pravo i koji su uvjeti kod razmjene osoblja na području istraživanja i razvoja.

Erasmus+ je najveći program EU u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, a mogućnosti koje pruža za (ne)nastavno osoblje i studente pruža prezentirala je Dijana Stilinović, AMPEU.

Sudionici u programima mobilnosti, osoblje Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr.sc. Anica Hunjet, dr.sc. Aleksej Aniskin, dr. sc. Petar Kurečić iznijeli su svoje iskustvo u programu Erasmus+. Zajedno su zaključili kako mobilnost nastavnog osoblja potiče profesionalno usavršavanje i usvajanje novih metodologija poučavanja te pozitivno pridonosi jačanju međunarodne suradnje i internacionalizaciji Sveučilišta.

Međunarodno iskustvo predstavili su i studenti Sveučilišta Sjever, Lukčić Mihael, Lucija Kučina i Jura Gregur koji su sudjelovali na Međunarodnoj konferenciji za studente u Ukrajini u organizaciji Odeske državne akademije graditeljstva i arhitekture.

Za kraj Informativnog dana Tanja Veljak, AMPEU predstavila je mogućnosti koje nudi program CEEPUS kao Srednjoeuropski program razmjene sveučilišnih studija.

Galerija