Poziv na Dane otvorenih vrata i izložbu „Granice“ u kojoj sudjeluje viši predavač Sveučilišta Sjever, Mario Periša

U subotu, 12. 11. 2016. u 19 sati Atelieri Koprivnica po četvrti put organiziraju Dane otvorenih vrata. Centralni godišnji događaj udruge Atelieri Koprivnica poziva sve studente, nastavnike i djelatnike Sveučilišta Sjever da zavire u ateljee koprivničkih umjetnika. U subotu izlažu sljedeći umjetnici: Mario Dimić, Dražen Eisenbeisser, Lada Gudić, Antonio Grgić, Darko Markić, Gordana Špoljar – Andrašić, i Sunčanica Tuk. Umjetnici u svojim radnim prostorima, ateljeima, izlažu vlastiti izbor radova, bez uplitanja kustosa te publici prezentiraju rezultate svoje umjetničke prakse i pozivaju na dijalog o suvremenoj koprivničkoj likovnoj sceni.

U sklopu Dana otvorenih vrata, AK galerija organizira i dvije izložbe: u prostorima ateljea Vlatka Vinceka, odnosno AK galeriji, samostalnu izložbu Line Rice „8112016 19001915, 12112016 20002200“i skupnu izložbu „Granice“ na kojoj izlažu Antonio Grgić, Bojan Koštić, Ivan Mesek, Mario Periša i Ana Zubak.

„Lina Rica svojom video instalacijom progovara o problemu koji se danas dotiče gotovo svakog od nas - dezintegracije subjektiviteta u eri digitalnog kaosa. Kroz hladne informacije i statističke podatke, autorica propitkuje poziciju pojedinca u vremenu informacija i tehnologija.„(iz teksta Bojana Koštića)
Lina Rica (r. Makarska, 1980) je multimedijalna umjetnica koja radi u području umjetničkih instalacija koristeći video, print materijale, fotografije i animaciju. U svom radu se bavi društvenim procesima prošlosti i sadašnjosti te njihovih utjecaja na suvremenog čovjeka. Diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezini radovi su izlagani u Hrvatskoj i inozemstvu. U 2012. je pokrenula umjetnički projekt i prostor GaleRica u Makarskoj. Trenutno živi u Ljubljani.
„Granice“ je multimedijalni projekt koji je osmišljen u suradnji AK galerije i Marija Periše, fotografa i predavača na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Izložba je okupila 5 autora/ica koji se bave navedenom temom kroz medij videa i/ili fotografije.
„Definiranje granice kao linije koja razdvaja je rudimentarno: granice se danas definiraju kao proces, produkt društvenih praksi koje se stalno mijenjaju, a samim time i potiču pitanja identiteta, pripadanja i nepripadanja.
Unatoč globalizaciji, zagovaranju multikulturalnosti i mobilnosti, danas je na svijetu više granica nego ikad, žica, zidova, sigurnosnih točki pregledavanja ljudi. Ideja o „svijetu bez granica“ koja se proklamirala nakon pada Berlinskog zida, ostala je samo šuplja fraza. U zadnjih 25 godina u svijetu je izgrađeno oko 30000 km novih zidova. Strah generira strah, čovjek se sve više zatvara, granice se koncentrično šire od nas samih, iznutra prema van, a sve što je s druge strane jest strano, opasno, Drugo. Radovi ovih 5 umjetnika/ica tek su početna točka za daljnje bavljenje temom granica, prepreka, identiteta, straha i pitanjima osobne odgovornosti, kako umjetnika, tako i svakog ljudskog bića.„ (iz teksta Tanje Špoljar)
Satnica:
19:00 otvaranje vrata
20:00 otvorenje skupne izložbe „Granice“
21:00 otvorenje izložbe Line Rice „8112016 19001915, 12112016 20002200“
22:00 glazba i ples

Više o izložbi pogledajte na facebook stranici AK galerije ili facebook događanju:
https://www.facebook.com/atelierikoprivnica/?fref=ts
https://www.facebook.com/events/522872271236669/

Izložba je jednodnevnog karaktera.

Dane otvorenih vrata sufinancira Grad Koprivnica
Granice sufinancira Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija
Izložbu Line Rice sufinancira Grad Koprivnica

Za sve dodatne informacije dostupni smo na mail: atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije).

Vidimo se.