Gostujuće predavanje Ante Gavranovića

Ante Gavranović, dugogodišnji novinar i urednik održao je gostujuće predavanje na temu "Poslovno novinarstvo". Predavanje je održano u utorak 10. svibnja 2016. godine u 15:30 sati u Sveučilišnom centru Koprivnica.
U uvodnom dijelu predavanja, nazočne je pozdravio doc.dr.sc. Krešimir Buntak, pročelnik Odjela za poslovanje i menadžment te studentima ukratko predstavio gostujućeg predavača.
Ante Gavranović novinarstvom se bavi od 1954. godine, te je svoj radni vijek započeo i završio u "Privrednom vjesniku". Od lipnja 1954. do rujna 1991. bio je novinar, urednik, glavni urednik i direktor novinsko izdavačke kuće. Također bio je član Upravnog odbora "Končar - elektroindustrija" i glavni urednik časopisa "Končarevac", predsjednik Uprave "Horizont Press-a" te predsjednik Uprave Grupe "Privredni vjesnik" i direktor nakladničke kuće "Binoza Press". Gavranović je, uz ostalo, bio i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) te je autor više knjiga o medijima. Poliglot, feljtonist, komentator, pisac više desetaka knjiga i publikacija o gospodarstvu, prvi predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva u samostalnoj Hrvatskoj, dobitnik je nagrade za životno djelo Otokar Keršovani, odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića te je dobitnik niza drugih priznanja.

Gavranović se u svom izlaganju najviše osvrnuo na temu "Poslovno novinarstvo" koje je ujedno i glavno područje autorove analize u istoimenoj knjizi Poslovno novinarstvo između etike i zarade izdane 2011.godine.
Poslovno novinarstvo, istaknuo je Gavranović "najteži dio novinarstva jer zahtjeva prošireno znanje, spoznaju o procesima koji se odvijaju pod plaštom neoliberalizma i globalizacije, u stalnom sučeljavanju prikrivenih političkih ciljeva i surovih ekonomskih interesa".
Gavranović smatra kako danas prevladava manjak specijaliziranih novinara u području gospodarstva. "Poslovnom novinarstvu nedostaje stručno znanje na području financijskih tržišta i financijske tržišne politike, posebno u spoznaji o kompleksnom umrežavanju financijskih tržišta, realnog gospodarstva i politike," naglasio je Gavranović. Nekadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva studentima je predavanje zaključio potrebom za kvalitetnim poslovnim novinarstvom i dodatnom specijalizacijom novinara na tom području. Također, naglasio je kako "suvremeno gospodarsko okruženje treba, više nego ikada ranije, kvalitetno poslovno novinarstvo bez obzira na sve etičke, praktične i uredničke potrebe i teškoće".