Poziv na sudjelovanje na prvim Znanstvenim susretima na Sjeveru: Simpozij posvećen akademiku Milivoju Solaru

Jezik književnosti, filozofije, znanosti i medija najšira je okvirna programska odrednica kojom želimo dovesti u vezu književnoteorijsko i književnopovijesno djelo i djelovanje Milivoja Solara (r. u Koprivnici 8. travnja 1936.) s programima studija Sveučilišta Sjever koje djeluje u Koprivnici i Varaždinu. Zamisao organizatora da niz Znanstveni susreti na Sjeveru započnu simpozijem posvećenom zaslužnom profesoru i akademiku Milivoju Solaru povodom njegova 80. rođendana, višestruko je produktivna. Kao znanstvenik koji se nije odvajao od književnosti svoga zavičaja, Frana Galovića i drugih podravskih autora, a istodobno ostavio neizbrisiv trag u znanosti o književnosti, filozofiji književnosti i nastavi književnosti na fakultetima kao jedan od najomiljenijih profesora i mentora, Milivoj Solar može biti trajnom inspiracijom svima koji se odluče za studije književnosti ili jezika, novinarstva i novih medija.

Zbog toga je program simpozija maksimalno otvoren i širok, kao što je i Solarovo djelovanje: od preispitivanja ideje književnosti, njezina specifična jezika, tradicije, oblika i žanrova, dakle teorije književnosti u užem smislu, zatim metodologije proučavanja književnosti i kulture, do odnosa nacionalne i suvremene svjetske književnosti te postmoderne, kao i do pitanja odnosa nacionalnoga jezika i suvremene globalne kulture novih medija s engleskim jezikom kao prevladavajućim jezikom znanosti, pa i kulture.

Znanstveni skup bi se održao 21. listopada 2016. ili 21. i 22. listopada, pristigne li više prijava. Prijave se primaju do 1. srpnja 2016 na e-adresu: zsns@unin.hr

Više informacija i obrazac za prijavu može se pronaći u prilogu.

Prilozi