Grad na drugi pogled na Sveučilištu Sjever

U sklopu projekta Grad na drugi pogled, na Sveučilištu Sjever održat će se dva predavanja i jedna radionica na kolegiju Multimedijsko pripovijedanje Odjela medijskog dizajna. U srijedu, 23. Ožujka od 18 do 19.30 sati predavanje pod nazivom ‘Medijsko (pre)oblikovanje grada’ održat će teoretičar i pedagog Andrej Mirčev. Na predavanju će tematizirati i analizirati radove izvedene u okviru nastave iz kolegija Teorija prostora i oblikovanja realiziranog na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Fokusirajući se na video radove i fotografije, demonstrira se mogućnost tretiranja novo medijskih umjetničkih praksi kao svojevrsnog konceptualnog alata za drugačije razumijevanje i artikuliranje prostora. S druge pak strane, s obzirom da je riječ o raznovrsnim projektima koji se kreću između dokumentarnih zabilješki i fikcionalnih narativa, argumenti se konstituiraju oko relacionalnog tumačenja prostora, gdje dokumentarnost i fikcija nisu u suprotnosti, već predstavljaju različite načine čitanja i oblikovanja medijske slike grada.

U četvrtak, 7. Travnja 2016. od 15 do 16.30 sati predavanje pod nazivom ‘Grad i izgradnja zajednica: kulturnoantropološka perspektiva ‘ održat će Dr. sc. Valentina Gulin Zrnić koja će predstaviti kulturnoantropološka i sociološka promišljanja grada i o gradu, posebice kroz koncepte mentalnih mapa, emotivnih geografija i simboličkih mjesta. Kao jednu od važnih dimenzija grada izdvaja izgradnju simboličkih zajednica koje mogu biti definirane teritorijalno, interesno, generacijski i dr. Također, bit će predstavljeni primjeri „umjetnosti u zajednici“ pri čemu umjetnost djeluje kao jaki kohezijski, komemorativni ili angažirajući faktor.

U srijedu, 20. travnja 2016. od 15 do 17 sati ‘Radionicu odgovorne arhitekture’ vodit će arhitektica i teoretičarka arhitekture Ana Dana Beroš

Grad na drugi pogled je putujući edukacijsko-izložbeni projekt koji povezuje promišljanje grada, edukaciju mladih kroz radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i razvoj publike, odnosno strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u njihovom lokalnom kontekstu. Prvi je puta realiziran u Velikoj Gorici 2013. Godine, a od veljače 2016. godine provodi se u Koprivnici.

Projekt u Koprivnici intenzivno surađuje, između ostalih partnera, i s odsjekom Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever. Grad na drugi pogled obuhvaćen je jednosemestralnim kolegijom Multimedijalno pripovijedanje pod mentorstvom docentice na kolegiju Ive Matije Bitange i vizualne umjetnice Tanje Vujasinović (Udruga PUNKT). Aktivnosti na kolegiju započele su početkom ožujka, a studenti kolegija sljedećih nekoliko mjeseci sudjelovat će na urbanim šetnjama, predavanjima i mentoriranim radionicama na kojima će promatrati, istraživati i promišljati grad Koprivnicu. Krajnji produkt kolegija bit će studentski projekti na temu postojećih, mogućih ili fiktivnih urbanih identiteta Koprivnice koji će zajedno s radovima umjetnika i učeničkim video radovima produciranim u sklopu projekta, biti predstavljeni na završnoj izložbi "Grad na drugi pogled" u Galeriji Koprivnica.

Završni rezultat višemjesečnog procesa bit će izložba - multimedijalno ambijentalno tijelo satkano od brojnih autentičnih pogleda na grad. U Galeriji Koprivnica bit će ravnopravno predstavljeni radovi umjetnika, studenata i učenički radovi, a pred posjetitelje će biti postavljen izazov daljnjeg otkrivanja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

Više o programu možete pronaći na blogu www.gn2p.com ili na Facebook stranici www.facebook.com/gradnadrugipogled

Galerija