Održan sastanak predstavnika Sveučilišta Sjever s predstavnicima Hrvatskog akademskog sportskog saveza

Na Sveučilištu Sjever 18. lipnja 2024. godine održan je radni sastanak između predstavnika Sveučilišta Sjever i Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS). Sastanku su nazočili rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marin Milković i prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, te ispred HASS-a predsjednik Haris Pavletić i glavni tajnik Nikola Vincetić. Cilj sastanka bio je produbljenje dugogodišnje suradnje između ove dvije institucije te planiranje daljnjih aktivnosti i projekata.

Jedna od ključnih tema sastanka bila je daljnje sudjelovanje Sveučilišta Sjever u natjecanjima UniSportHR. Ova natjecanja predstavljaju važnu platformu za studente-sportaše kako bi pokazali svoje vještine. Predstavnici su razgovarali o mogućnostima organizacije međunarodnih sportskih događaja u Varaždinu i Koprivnici, čime bi se dodatno promicala sportska kultura i omogućilo studentima sudjelovanje u događajima vrhunskog sportskog značaja.

Poseban naglasak stavljen je na sudjelovanje u rekreativnom programu za studente, UniSport Health. Cilj ovog programa je povećati sudjelovanje studenata u rekreativnom sportu, s ambicioznim planom da se u narednom razdoblju 10% studenata Sveučilišta Sjever aktivno uključi u sportske aktivnosti. Program je osmišljen kako bi promovirao zdrav način života i omogućio studentima da održavaju fizičku kondiciju kroz razne sportske aktivnosti.

Još jedna važna tema bila je Dual career program koji je usmjeren na uključivanje profesionalnih sportaša u visoko obrazovanje. Ovaj program predviđa individualizirani pristup sportašima kako bi im se omogućilo uspješno balansiranje između sportskih obaveza i akademskog obrazovanja.

Tijekom sastanka, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Haris Pavletić, uručio je rektoru Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marinu Milkoviću, Monografiju o 30. godina Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Ova monografija predstavlja važan dokument koji bilježi povijest i postignuća HASS-a te simbolizira dugogodišnju predanost promicanju akademskog sporta u Hrvatskoj.

Studenti Sveučilišta Sjever od samih početaka aktivno sudjeluju u aktivnostima Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Ove godine, njihova predanost i sportski duh bit će predstavljeni na Europskim studentskim igrama – EUSA 2024 u Mađarskoj, koje će se u srpnju održati u gradovima Debrecenu i Miškolcu. Sudjelovanje na ovako prestižnom natjecanju pruža studentima izvanrednu priliku da se natječu na međunarodnoj razini, steknu nova iskustva i predstavljaju svoje sveučilište i svoju zemlju.

Ovaj sastanak označava važan korak u daljnjem razvoju sportske suradnje između Sveučilišta Sjever i Hrvatskog akademskog sportskog saveza, naglašavajući zajedničku predanost promicanju sporta, zdravlja i obrazovanja među studentima. Očekuje se da će rezultati ovog sastanka donijeti brojne pozitivne promjene i poboljšanja u sportskoj infrastrukturi i programima na Sveučilištu Sjever te dodatno ojačati veze između akademske i sportske zajednice.