Na Sveučilištu Sjever uspješno održan 1. Međunarodni znanstveno-stručni skup “Suvremeni pristupi u fizioterapiji”

Na Sveučilištu Sjever je 7. i 8. lipnja 2024. godine održan 1. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Suvremeni pristupi u fizioterapiji“. Organizator ovog značajnog događaja bio je Odjel za fizioterapiju Sveučilišta Sjever, dok su suorganizatori bili Dom zdravlja Varaždinske županije i Opća bolnica Varaždin. Skup je okupio velik broj stručnjaka iz područja fizioterapije i srodnih znanosti koji su tijekom dva dana trajanja skupa raspravljali o različitim stručnim temama unutar fizioterapijske prakse.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, prof. dr. sc. Damir Vusić, otvorio je skup i istaknuo važnost fizioterapije u zdravstvenom sustavu: „Fizioterapija ima ključnu ulogu u zdravstvenom sustavu, što potvrđuju i teme predavanja na ovoj konferenciji koje obuhvaćaju širok spektar stanja i bolesti u kojima se pacijenti mogu naći. Zahvaljujući stručnjacima u javnom i privatnom sektoru, pacijentima je omogućena najbolja skrb na putu njihova oporavka“, rekao je prorektor Vusić.

Jedinstveni trenutak na početku skupa bio je prijenos operacijskog zahvata ugradnje proteze koljena uz asistenciju robota, izveden u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion. Sudionici su putem video prijenosa u realnom vremenu pratili operaciju koju su vodili doc. dr. sc. Hrvoje Klobučar i doc. dr. sc. Denis Tršek. Ovaj prijenos omogućio je prisutnima da iz prve ruke vide napredak tehnologije i njen utjecaj u zdravstvu.

Skup je obuhvatio i brojna stručna predavanja te izlaganja eminentnih predavača. Fizioterapeut i međunarodni predavač Fascijalne manipulacije, dr. Giorgio Rucli, održao je predavanje na temu „Anatomija i fiziologija fascijalnog sustava“. Rektorica Norveške škole sportskih znanosti u Oslu, prof. dr. sc. Kari Bø, govorila je na temu „Dokazi za trening mišića zdjeličnog dna tijekom trudnoće i nakon porođaja“, čime je obogatila program skupa svojim znanstvenim doprinosom.

Prorektor Vusić je također naglasio doprinos Sveučilišta Sjever razvoju profesije fizioterapeuta: „Uloga fizioterapeuta u današnje vrijeme sve je važnija i upravo je zato Sveučilište Sjever ponosno što doprinosi razvoju profesije educirajući mlade stručnjake. Kroz ovakve konferencije potičemo i znanstveni doprinos u razvoju profesije fizioterapije“, zaključio je prorektor Vusić.

Pročelnica Odjela za fizioterapiju, doc. dr. sc. Ivana Živoder, dodatno je naglasila važnost ovog skupa za struku: „Ova konferencija predstavlja platformu za razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima iz različitih područja fizioterapije. Kroz prezentacije i rasprave, sudionici imaju priliku unaprijediti svoja znanja i vještine te se upoznati s najnovijim istraživanjima i praksama u fizioterapiji“, istaknula je pročelnica Živoder.

Održavanje ovog skupa na Sveučilištu Sjever naglašava predanost same institucije poticanju znanstvenog istraživanja i unapređenju obrazovanja u fizioterapiji, čime se osigurava kontinuirani razvoj i poboljšanje kvalitete zdravstvene skrbi.