Sveučilište Sjever na "Hrvatskom danu" u Pečuhu

Predstavnici Sveučilišta Sjever, predvođeni rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem sudjelovali su, uz predstavnike Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer Osijek, na Hrvatskom danu u Pečuhu u organizaciji Sveučilišta u Pečuhu. Razgovaralo se o mogućnostima razvoja stručno-znanstvene suradnje između ove tri institucije, a događaj je obogaćen sportskim i kulturnim programom.

Na početku Hrvatskog dana u Pečuhu održan je okrugli stol predstavnika triju institucija gdje se detaljnije razgovaralo o mogućim zajedničkim projektima, internacionalizaciji i proširenju suradnje. Prisutne je pozdravio domaćin, rektor Sveučilišta u Pečuhu prof. dr. sc. Attila Miseta koji je naglasio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i vjeru kako povezivanje i suradnja otvaraju mnoga vrata za sve, a osobito studente ovih sveučilišta.

Da su sveučilišta pokretači regionalnog razvoja naglasio je i predstavnik vlade Republike Mađarske, Gabor Mayer, Državni tajnik za regionalni razvoj koji je istaknuo kako povezivanje hrvatskih i mađarskih sveučilišta može doprinijeti razvoju cijele regije.

Bivši rektor Sveučilišta u Pečuhu, a sada predsjednik Zaklade prof. Jozsef Bodis pozdravio je prisutne istaknuvši kako je Sveučilište u Pečuhu najstarije sveučilište u Mađarskoj.

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković istaknuo je zadovoljstvo biti dijelom događanja na Sveučilištu u Pečuhu. „Imamo dobru suradnju s nekim sveučilištima u Mađarskoj, osobito sa Sveučilištem u Šopronu s kojima imamo dva poslijediplomska sveučilišna programa, također počinjemo zajedničke projekte s Obuda Sveučilištem u Budimpešti, ali zbog geografske lokacije i povezanosti, vjerujem kako će Sveučilište u Pečuhu biti naš najbliži partner s kojim planiramo intenzivirati suradnju kroz projekte prekogranične suradnje, razmijene studenata te zajedničkim konferencijama “, zaključio je rektor Milković.

Na okruglom stolu među predstavnicima Sveučilišta Sjever uz rektora su bili i prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Anica Hunjet sa suradnicima.

Predstavnici Sveučilišta na čelu s rektorom Milkovićem sudjelovali su i na Godišnjoj Skupštini Pannon Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, EGTC gdje su predstavili svoj interes, očekivanja ali i doprinos pridruživanja Sveučilišta Sjever ovoj grupaciji, kojeg su članovi jedinice Regionalne i lokalne samouprave s obje strane pograničnog područja te je u procesu širenje partnerstva prema Sveučilištima koja su, osim svojeg primarno visoko obrazovnog rada, predstavljena kao nukleusi znanja, tehnologija, inovacija i razvoja. Prvi konkretni projekti i aktivnosti očekuju se u rujnu ove godine.

U sklopu Hrvatskog dana održan je i kulturni program u Hrvatskoj školi Miroslav Krleža u Pečuhu gdje su predstavnici Sveučilišta Sjever i predstavnici Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka proveli publiku kroz bogatstvo glazbenog stvaralaštva. Sveučilište Sjever u kulturnom programu su predstavili pročelnik Odsjeka za glazbu i medije doc. mr. art. Ivan Batoš na klaviru te mezzosopranistica izv. prof. art. Sofija Cingula i Nina Šešić Mežnarić koje su uz pratnju izvele tradicijske pjesme i komponirane skladbe hrvatskih skladatelja.

U sportskom dijelu programa boje Sjevera su branili studenti Sveučilišta koji su se natjecali u košarci i malom nogometu. Predvođeni trenerom Nedjeljkom Pavlecom ostvarili su odlične rezultate, pa su košarkašice Sjevera donijele kući zlato, a muške ekipe u nogometu zauzele su četvrto i treće mjesto.

Hrvatski dan u Pečuhu Sveučilište Sjever je iskoristilo za povezivanje dobrih praksi, promociju kulturnih bogatstva naše zemlje, širenje prijateljstva među studentima triju institucija te razvoj buduće suradnje.