Umjetna inteligencija i pitanje demografije glavne teme radnog sastanka predstavnika Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Mostaru i visokoobrazovne ustanove Alma Mater Europea iz Maribora

Predstavnici Sveučilišta Sjever, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Marinom Milkovićem sudjelovali su na radnom sastanku održanom 11. ožujka 2024. godine u Mariboru s predstavnicima Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i domaćinima, nezavisnom visokoobrazovnom ustanovom Alma Mater Europea, na čelu s predsjednikom prof. dr. sc. Ludvikom Toplakom.

Jedna od tema radnog sastanka bilo je osnivanje Centra za demografiju ove regije te što sveučilišta mogu učiniti po pitanju demografije. Problem s kojim se susreću sve tri zemlje je obrazovanje kvalitetnih stručnjaka koji odlaze u zapadne zemlje, a s druge strane se javlja pad nataliteta te samim time i manje budućih studenata. Sudionici sastanka su razmijenili informacije o trenutačnom demografskom stanju, trendovima i identificirali ključna područja na koja bi Centar mogao imati važan utjecaj.

Druga značajna tema sastanka bila je razvoj obrazovnih programa u području poslijediplomskih studija iz područja umjetne inteligencije.

“Sveučilište Sjever već sada stavlja veliki naglasak na moderniziranje postojećih studijskih programa kako bi pratili razvoj tehnologija i potrebe na tržištu rada, a umjetna inteligencija jedna je od glavnih inovacija koja zahtjeva nove vještine i znanja iz ovog rastućeg područja. Sukladno tome želja nam je, uz nadogradnju postojećih, razvijati i nove studijske programe koji će stvarati stručnjake pripremljene za situacije koje ih očekuju na tržištu rada”, istaknuo je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

Ovime je ostvaren važan korak prema jačanju suradnje između Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Mostaru i Alma Mater Europea te naglašena predanost tih institucija u suočavanju s izazovima demografije i pružanju relevantnih obrazovnih programa za budućnost. U planu je daljnji razvoj projektne suradnje, inicijativa i konkretnih akcija usmjerenih prema ostvarenju postavljenih ciljeva.

Radnom sastanku je, ispred Sveučilišta Sjever, nazočila i voditeljica Odjela za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija voditeljica Martina Mak, ispred Sveučilišta u Mostaru prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić i pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije prof. dr. sc. Tomislav Volarić te ispred domaćina glavna tajnica doc. dr. sc. Barbara Toplak Petrović te koordinator za studijske programe prof. dr. sc. Sebastjan Kristovič.