Sveučilište Sjever, Sveučilište u Mostaru i Alma Mater Europea Sporazumom o suradnji doprinose modernizaciji studijskih programa

Rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je sklopljena suradnja između tri visokoobrazovne institucije - Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Mostaru i Alma Mater Europea iz Slovenije.

Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik visokoobrazovne ustanove Alma Mater Europea prof. dr. sc. Ludvik Toplak, a ovim se Sporazumom obvezuju na suradnju u područjima zajedničkog interesa kao što su razvoj novih i modernizacija postojećih studijskih programa s naglaskom na područje IT-ja.

Jedan od zajedničkih interesa ove suradnje je i inicijalna ideja triju visokoobrazovnih institucija o osnivanju Centra za demografiju Dunavske regije koji će biti dio Interreg Danube projekta u suradnji s 13 partnera iz 10 zemalja.

Centar za demografiju Dunavske regije odgovorit će na ključna pitanja o ostanku stanovništva u ruralnim područjima, aktiviranju socijalne infrastrukture i povezivanju s mladima. Inicijativa prepoznaje ključnu ulogu društvenih inovacija i asistivne tehnologije u transformaciji socijalne infrastrukture za pružanje zdravstvenih i dugoročnih skrbnih usluga na ruralnim područjima. Ove tehnologije nude potencijal za stvaranje značajne društvene vrijednosti, poboljšanje društvenih utjecaja i jačanje građanskog sudjelovanja i društvene kohezije uključujući obrazovane mlade ljude i mogućnosti za stvaranje dobrog ekonomskog okruženja za ostanak i rad u tim područjima.

Uz zajedničku prijavu projekta na natječaj Interreg Danube fokus Sporazuma o suradnji će biti i na stvaranju zajedničkih studijskih programa kao i poticanju istraživačke djelatnosti, s posebnim naglaskom na interdisciplinarni pristup. Kroz ovu suradnju, studenti i znanstvenici će imati priliku raditi na inovativnim projektima koji će pridonijeti napretku u različitim područjima znanosti i tehnologije.

Implementacija suvremenih digitalnih alata i tehnoloških dostignuća također je ključni dio Sporazuma. Ova suradnja omogućit će institucijama iskoristiti prednosti digitalne transformacije u svrhu poboljšanja procesa učenja, istraživanja i pružanja usluga studentima i znanstvenoj zajednici.

Uspostavljanje zajedničkih studijskih programa jedan je od glavnih ciljeva ove suradnje triju institucija. U planu su diplomski studiji Primjena umjetne inteligencije, Cyber sigurnost, Europski poslovni studij i drugi akreditirani studijski programi svih ciklusa kojima će biti Sveučilište u Mostaru.

Sveučilište Sjever, kao i ostali supotpisnici ovog Sporazuma kontinuirano prate potrebe na tržištu rada te sukladno tome prilagođavaju studijske programe. Interdisciplinaran pristup i uključivanje suvremenih digitalnih alata nezaobilazni su u postizanju ishoda učenja u obrazovanju studenata u skladu s novim vještinama potrebnima za rad u digitalnom poslovnom okruženju.

„Cilj suradnje nam je prvenstveno omogućiti našim studentima što kvalitetniji nastavni proces, koji će pratiti najnovije trendove u tehnološkim dostignućima te ih ujedno osposobiti za sve izazove koji ih očekuju u realnom sektoru. Važnost implementacije umjetne inteligencije u naše studijske programe neupitna je, a zajedničkim radom i doprinosom naših triju visokoobrazovnih institucija vjerujem kako ćemo iznjedriti najbolje rezultate. Zajednička prijava projekta na natječaj Interreg Danube u fokusu ima pronaći rješenja problema demografije koji je prisutan u cijeloj regiji a reflektira se na cijeli sustav,  pa tako i obrazovni“, zaključio je rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković.

fotografije: Sveučilište u Mostaru

Galerija