Komorni zbor Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever briljirao u operi Madama Butterfly u varaždinskom HNK-u

Komorni zbor Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever čiji su članovi Anett Glavak, Sara Pavković, Petra Abramović, Ivana Brkašić, Paula Kolarić, Valerija Marković, Klara Šimunović, Arian Bocek, Dominik Gabud, Antonio Hranić, Juraj Kovač, Renato Krizman, Marko Majić, Marin Mikić, Demian Puškarić, Neven Stipčić, Tin Kumrić i Hrvoje Matak debitirao je u premijernoj izvedbi opere Madama Butterfly Giacoma Puccinija u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu, 16. ožujka 2024. godine. Opera čiju režiju i dramaturgiju potpisuje Marin Blažević, glavnu ulogu nosi sopranistica Anamarija Knego, a izvedbom dirigira Ivan Hut nastala je u koprodukciji varaždinskog HNK-a i dubrovačkog kazališta Marina Držića.

Operna drama koja govori o sudbini žene kojoj oduzimaju dijete, što nju dovodi do sloma i oduzimanja vlastitog života, jedna je od najpopularnijih opera u svijetu, a u varaždinskom teatru slijedom zadanih prilika, postavljena je u nešto skraćenom obliku uz smanjeni instrumentalni sastav, zadržavši pritom puninu umjetničkog izraza. Za neke od uloga u operi u varaždinskom su HNK-u raspisali audiciju, pa su uloge dodijeljene mladim opernim pjevačima, a po prvi put su studenti Sveučilišta Sjever imali priliku sudjelovati u opernom projektu koji je oduševio brojnu publiku okupljenu na premijeri. „Odsjek za glazbu i medije među najmlađim je studijskim programima koji se izvode na Sveučilištu Sjever: prva će generacija naših studenata kroz koji mjesec obraniti svoje završne radove. Poziv koji nam je stigao iz varaždinskog HNK-a i intendantice gđe. Senke Bulić da sudjelujemo u pripremi, a potom i izvedbi opere razveselio nas je i spremno smo prihvatili izazov da u relativno kratkom roku pripremimo naše studente okupljene u Komornom zboru. Reakcije publike bile su odlične, što vjerujem da je i nagrada našim studentima koji su se vrijedno pripremali i u veljači kada je vrijeme ispitnih rokova. Projekti poput ovog pružaju studentima mogućnost praktične primjene znanja stečenih na studiju i opravdavaju postojanje novopokrenutog studijskog smjera koji obuhvaća interdisciplinarno područje znanosti i umjetnosti. Jedinstven studijski program prati suvremene potrebe glazbenog umjetnika koji razumije i usavršava izvedbenu, pedagošku i tehnološku dimenziju svog poziva“, istaknuo je v. d. pročelnika Odsjeka za glazbu i medije na Sveučilištu Sjever doc. mr. art. Ivan Batoš, koji je s profesoricom Odsjeka izv. prof. mr. art. Sofijom Cingulom pripremao članove zbora.

„Naši studenti tijekom svog obrazovanja na Sveučilištu Sjever stječu brojna glazbena znanja i usavršavaju svoje vještine, a sudjelovanje u pripremi ove opere sigurno im je iskustvo koje će dugo pamtiti. Raditi s priznatim i poznatim glazbenicima poput Marina Blaževića, maestra Ivana Huta, odlične sopranistice Anamarije Knego i drugim kolegama za njih je neprocjenjivo i prilika je zapravo koju nemaju često niti studenti na muzičkim akademija, a posebno na drugim sličnim smjerovima obrazovanja. Veseli nas što smo imali prigodu zajedno raditi i vježbati i sigurna sam da je ovo početak jedne nove suradnje koja će iznjedriti još niz zajedničkih projekata s varaždinskim kazalištem, a možda i drugim institucijama, jer znamo da je Varaždin UNESCOV kreativni grad glazbe, a snage, ideja i potencijala u našem gradu i na Sveučilištu itekako ima da bi bili još bolje pozicionirani na kulturnoj karti ovog dijela Europe. Zajednička sinergija svih studenata i profesora studija Glazba i mediji omogućili su kvalitetnu pripremu i doveli do ovog vrijednog iskustva koje će, sigurni smo, postati komparativna prednost naših studenata i primjer dobre prakse u godinama koje su pred nama“, dodala je izv. prof. art. Sofija Cingula. Podršku glazbenim snagama Sveučilišta Sjever dali su na premijeri i prof. dr. sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin Sveučilišta Sjever i doc. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odjela za umjetničke studije Sveučilišta Sjever.

Galerija
  • Kategorija: gim