Hrvatsko novinarsko društvo na Sveučilištu Sjever - HND je tu za svakog medijskog djelatnika

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko sa svojim suradnicama Matejom Budimir i Monikom Kutri održao je 19. ožujka 2024. godine u Sveučilišnom centru Koprivnica gostujuće predavanje na temu “Hrvatsko novinarsko društvo - kako štitimo novinare i javno izražavanje” u organizaciji Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever.

Uz studente komunikologije, medija i novinarstvo priliku upoznati rad i misiju Hrvatskog novinarskog društva, neovisne udruge profesionalnih novinara koja prvenstveno zastupa prava i interese svih medijskih djelatnika imali su i studenti medijskog dizajna, a ujedno je najavljeno i potpisivanje sporazuma između HND-a i Sveučilišta Sjever.

Hrvatsko novinarsko društvo je jedno od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj, u čije su početke bila uključena značajna novinarska i književna imena poput Antuna Gustava Matoša i Marije Jurić Zagorke, a koje se danas bori za očuvanje ugleda i dostojanstva novinarske profesije.

“Živimo u nikad izazovnijim vremenima, u društvu u kojem su poremećene vrijednosti. Ovaj posao je težak i na neki način to je poziv. Što god radili danas - sutra u medijskoj industriji morate znati da ćete se susresti s brojnim problemima. Imajte na umu da su u medijima svi jednako važni jer ne možemo bez fotoreportera, bez snimatelja, spikera. Uvijek morate biti solidarni i poštivati kolegice i kolege”, istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko koji iza sebe ima respektabilnu novinarsku karijeru te je na čelu Hrvatskog udruženja novinara posljednjih šest godina.

Hrvatsko novinarsko udruženje sukladno ciljevima djeluje na području demokratsko-političke kulture, javnog informiranja i medija, na području ljudskih prava, prava na pristup informacijama te na području strukovnog obrazovanja. Posebno su istaknuli zaštitu novinara od samovolje izdavača i vlasnika medija, materijalnu i socijalnu zaštitu novinara te pravnu pomoć koju udruženje pruža svojim članovima.

Gostujućem predavanju nazočio je i prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša koji je na početku i pozdravio goste te izrazio veliko zadovoljstvo što studenti imaju priliku upoznati se s radom udruge koja će većini njih sigurno biti važna u karijeri.

“Upravo su studiji Komunikologije, medija i novinarstva kao i Medijskog dizajna bili među prvim smjerovima koje je Sveučilište Sjever provodilo i to je dodatni razlog zbog kojeg današnje predavanje ima još veći značaj za nas i naše studente”, naglasio je prorektor Tomiša.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva izrazio je zadovoljstvo gostovanjem na Sveučilištu Sjever i ujedno pozvao studente da jednog dana postanu članovi HND-a. “U svom mandatu želim ostvariti da smo HND svi mi. Ono što je ključno jest osjećaj pripadnosti, da znate da se negdje možete obratiti i da imate podršku iza sebe u bilo kojem pogledu”, naglasio je Hrvoje Zovko te zaključio: “Novinarska profesija, uz sve svoje probleme je ipak napravila velike stvari. Razotkrila je najveće tajne društva, razne afere. Pokušajmo zamisliti kako bi današnje društvo izgledalo da nije bilo hrabrih novinara. Mnogi kolege su bili ključni u pomoći najpotrebitijima, a osjećaj da nekome pomognete je ono što vrijedi.”