Aktivan tjedan na Odsjeku za medijski dizajn Sveučilišta Sjever

Ljetni semestar na Medijskom dizajnu započeo je aktivno s predavanjima, ali i dodatnim sadržajima koji studentima nude širu lepezu znanja i informacija iz struke. Od novog izdanja Terrapije 2.0, preko Zagreb Design Weeka i Clinica Studia bogat tjedan je završio izložbom filmskih plakata “Filmovi na medijskom dizajnu” gdje su svoje radove izložili upravo studenti Medijskog dizajna.

U utorak, 12. ožujka studentima prijediplomskog i diplomskog studija je predstavljen “design brief” novog natječaja “Terrapija 2.0”, edukativnog programa Terra Huba, neprofitne nevladine udruge koja se bavi pitanjima okoliša i održivosti. Cilj programa jest edukacija javnosti u vezi klimatskih promjena, dok drugo izdanje Terrapije donosi studentima niz edukativnih predavanja i radionica koje kulminiraju studentskom izložbom tijekom Festivala znanosti. 

Istog dana održano je i gostujuće predavanje izvršnih producenata Zagreb Design Weeka, najvećeg događanja za dizajn u Jugoistočnoj Europi koji već deset godina, jednom godišnje, predstavlja sve oblike dizajna izložbama, predavanjima, radionicama, filmskim projekcijama i modnim revijama studentima je približilo koncept festivala i ideje koje organizatori žele proširiti. Izvršni producenti Tina Marković i Daniel Tomičić bave se produkcijom od 2008. godine. Prvi projekt bio je Auto(r), konferencija o dizajnu automobila, a najnoviji svjetlosna instalacija za Berlin Festival of Lights. ZGDW njihov je glavni projekt koji je proslavio deset godina najvećim izdanjem i gostovanjima u Bukureštu i Sofiji. Studentima Medijskog dizajna predstavili su koncept samog festivala, retrospektivu unazad 10 godina održavanja te mogućnosti kako da i sami budu dijelom festivala. Studentica Viktorija Paljug, prošlogodišnja dobitnica nagrade na ZGDW-u predstavila je svoj rad i iznijela iskustvo sudjelovanja, a time i ohrabrila kolege da učine isto.

U četvrtak, 14. ožujka u sklopu kolegija Multimedija gostujuće predavanje su održali predstavnici dizajn studija Clinica Studio iz Zagreba. Clinica Studio vodeći je studio u Hrvatskoj specijaliziran za dva specifična područja dizajna: produkt dizajn s naglaskom na interaktivni interpretativni dizajn te video i TV produkciju. Njihov rad pokriva područja dizajna proizvoda, industrijskog dizajna, dizajna interakcija i dizajna prostora. Dobitnici su brojnih međunarodnih i domaćih nagrada među kojima su European Design Award i Velika nagrada hrvatskog dizajnerskog društva.

Cijeli tjedan prepun dodatnih aktivnosti na studiju Medijskog dizajna zaokružen je otvorenjem studentske izložbe filmskih plakata “Filmovi na medijskom dizajnu”. Izloženi plakati su nastali u protekle dvije akademske godine kao dio programa “Filmovi na Medijskom dizajnu” Odsjeka za medijski dizajn i partnera u projektu Ateliera Koprivnica, a u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta ”Slika i zvuk: Gledaonica filmova i zvučna zbivanja” Odjela za umjetničke studije Sveučilišta Sjever. Sam program prikazanih filmova kurirao je izv. prof. art. Simon Bogojević Narath dok radovi (plakati) studenata koji su pratili svaki od filmova nisu mentorirani već su zamišljeni kao slobodan projekt tijekom semestra. U protekle dvije godine u prostoru AK galerije održane su projekcije 18 filmova, klasika filmskog žanra od 1930-ih do danas, a prije i nakon projekcija o filmovima se diskutiralo uz moderiranje profesora Simona Bogojevića Naratha i tima AK galerije. Kao polaznu točku vizualnog identiteta izložbe, autori Denis Jakupi i Anabela Karla Kadežabek, uzimaju prostor u kojem su filmovi projicirani, same filmove te 18 studentskih plakata nastalih u ove dvije godine. Postav izložbe radili su već spomenutih dvoje studenata i Domagoj Kovačić, koji je ujedno i autor projekcije u AK galeriji.

Izložba se može razgledati u iduća dva tjedna, do 28. ožujka 2024., utorak-petak, 17-19 sati.