Sveučilište Sjever partner na značajnom međunarodnom projektu “UNI HEALTH”

Sveučilište Sjever partner je na projektu UNI HEALTH - Academic partnership for health improvement of youth with health disorders and special needs koji je zajednički razvilo devet istraživačkih i obrazovnih organizacija kako bi postale vodeći primjer dobre prakse povećanjem kvalitete, međunarodne konkurentnosti i atraktivnosti europskog visokog obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta je 400.000 eura, a uz Sveučilište Sjever na projektu sudjeluje ukupno 9 partnera, dok je nositelj projekta Trakia University; Bugarska. Projekt je odobren u sklopu natječaja Erasmus+ KA220 -HED – Cooperation partnership in higher education.

Glavni cilj projekta jest između ostalog osigurati razvoj obrazovanja, istraživanja i inovacija. Prema strukturi UNI HEALTH, partneri osiguravaju zajedničko pružanje usluga, bazu podataka, ljudskih potencijala i znanstvene infrastrukture. Svaki član UNI HEALTH ima aktivnu ulogu u pružanju aktivnosti unutar projekta te je spreman zajednički isporučiti zajedničku viziju i strategiju na dugi rok, čak i nakon što projekt završi. Ovaj projekt otvara velike mogućnosti za rješavanje problema uključivanja mladih s posebnim potrebama i zdravstvenog stanja problema u obrazovanju i sportu. Projektni program omogućit će obrazovnim i sportskim organizacijama da razviju učinkovitu metodologiju za rad s ranjivim dijelom stanovništva, koji je trenutno vrlo velik i stoga vrlo relevantna tema. Ova metodologija će se koristiti kontinuirano i nakon završetka projekta, izradit će se program za rad s mladima s posebnim potrebama i njegova učinkovitost će se nastojati dokazati , te će se uvesti sve najbolje prakse. Ciljevi projekta su između ostalog unaprijediti tjelesno zdravlje učenika povećanjem motivacije za zdrav način života kroz tjelesni odgoj i obrazovanje sportski, organizirati programe zdravstvenog razvoja za posebne skupine učenika s posebnim potrebama i narušenog zdravlja, organizirati razmjenu iskustava sa inozemnim partnerima o organizaciji raznih zajedničkih programa usavršavanja te izrada zajedničkog edukativno-metodičkog vodiča za zaštitu i promicanje zdravlja mladih.

Na projektu uz nositelja Trakia University i Sveučilište Sjever sudjeluju i Pavlodar State Pedagogical University Kazakhstan, Canakkale Onsekiz Mart Universitesi Türkiye, Institutia Invatamint Universitateade Stat Din Comrat; Republic of Moldova, Centro Nazionale Sportivo Libertas Associazione di Promozione Sociale; Italy, Senergy Elemzo es Kutato Nonprofit Korlatolt Felelossegu Tarsasag; Hungary, Udruženje građana Osveženje; Srbija, Phasegrowth OÜ; Estonia.

Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci te projekt traje do 31. kolovoza 2026. godine.

Inicijator i nositelj projekta je Odjel za EU fondove, razvojne projekte, suradnju s gospodarstvom i transfer tehnologija Sveučilišta Sjever te će se u projekt sukladno aktivnostima uključivati i ostali nadležni odjeli Sveučilišta Sjever.

Galerija