Sveučilište Sjever postalo članom konzorcija DARIAH-HR

Sveučilište Sjever postalo je članom konzorcija DARIAH-HR, a za predstavnicu u konzorciju imenovana je prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo, v.d. pročelnice Odjela za odnose s javnostima Sveučilišta Sjever. DARIAH-RH dio je paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija.

DARIAH-HR kao dio transnacionalne istraživačke zajednice promiče i povećava svijest o digitalnoj umjetnosti i humanistici, projektima, alatima i najboljim praksama te se zalaže za otvoreni pristup informacijama i slobodno dijeljenje rezultata i inovacija.

Riječ je o velikom, dugoročnom, paneuropskom poduhvatu koji ima za cilj razvoj i održavanje infrastrukture u prilog istraživačkih praksi koje su temeljene na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji.

Dana, 21. prosinca 2023. godine u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održan je DARIAH Day 2023. Riječ je o događaju kojim se nastavlja tradicija povezivanja sudionika iz različitih istraživačkih i AKM zajednica. U sklopu programa DARIAH Day 2023., prof. dr. sc. Iva Rosanda Žigo predstavila je aktivnosti Sveučilišta Sjever, Centra za razvoj digitalnih kompetencija i tehnologija e-učenja, te knjigu „Digitalna humanistika. Neka viđenja“, koju je napisala u koautorstvu s prof. dr. sc. Nikolajem Lazićem i prof. dr. sc. Mirkom Čubrilom.

Galerija
  • Kategorija: oj