Pročelnik Odjela za graditeljstvo prof. dr. sc. Božo Soldo: „Jačamo kapacitete Sveučilišta Sjever i razvijamo nove programe u cilju razvoja Varaždinske županije“

Pročelnik Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Božo Soldo sudjelovao je na okruglom stolu održanom u Županijskoj palači u Varaždinu na kojem se raspravljalo o izradi prostornih planova nove generacije putem elektroničkog sustava „ePlanovi“. Kako su istaknuli okupljeni stručnjaci s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske županije, a pridružili su im se i varaždinski župan Anđelko Stričak i ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić, uspostavom novog sustava trebale bi se olakšati, unificirati te digitalizirati procedure izrade prostornih planova kao i potaknuti smanjenje administrativnog opterećenja kako za građane tako i za poslovne subjekte, ali i investitore.

„Varaždinska županija trenutno provodi dvije izmjene i dopune IV. i V. prostornog plana. Ujedno imamo pravi investicijski „boom“, oko 300 milijuna ulaganja privatnog kapitala, nikad toliko do sada, te cijeli niz investicija što se tiče javnog sektora što nas posebno veseli. Međutim, taj prostor isto tako treba i očuvati i ostaviti generacijama koje dolaze iza nas. Stoga je i naša Javna ustanova „Priroda“ tijekom godine odradila pet planova zaštite i upravljanja prostorom, a trenutno pripremamo i tri studije; potencijala obnovljivih izvora energije, klasifikacije i određivanja kategorija poljoprivrednog tla i održivog gospodarenja mineralnim resursima na području Varaždinske županije. Nažalost, sve češće smo svjedoci i elementarnih nepogoda koje su posljedice klimatskih promjena, te trebamo računati i na to i za njih se pripremiti. Stoga, uvijek ističem kako prednost treba dati struci, vi najbolje znate u kojem smjeru ići, a sve kako bi podigli standard naših građana i pritom sačuvali taj prostor“, istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Sveučilište Sjever kontinuirano jača svoje kapacitete, ali i promišlja u kojem smjeru još više djelovati u zajednici i povezivati se s gospodarstvom.  Intenzivnijom suradnjom između akademske zajednice i javnog sektora možemo dati snažniji doprinos i u razvijanju novih studijskih programa, pa tako uz postojeći studij graditeljstva za kojeg iz godine u godinu raste sve veći interes studenata, prije nekoliko godina je na Sveučilištu Sjever pokrenut studij geodezije i geomatike te se već dobro pozicionirao. Pokazalo se kako tržite ima veliku potrebu za kadrom koji obrazujemo, i to ne samo na području Varaždinske županije već i puno šire.  Gledamo prema budućnosti te u aktivnoj suradnji i s krovnim strukovnim komorama i udrugama poput Hrvatske komore inženjera građevinarstva, promišljamo o novim studijskim programima i kolegijima, o čemu smo također razgovarali na okruglom stolu. S obzirom na pokrenute i nove investicije koje se najavljuju na hrvatskom sjeveru i u drugim županijama moramo osigurati i adekvatan odgovor akademske zajednice na tržište rada i pratiti ne samo europske, već i svjetske trendove“, zaključio je pročelnik prof. dr. sc. Božo Soldo.

Galerija