Odnosi s javnošću nisu klasično zanimanje već poziv, a kada je nešto poziv onda u tome uživate

Znanje nam je jednim klikom udaljeno i savjetovala bih mladima da to iskoriste. Pametno iskoristiti sve što doba interneta i ta dostupnost informacija i znanja pruža, istaknula je Krešimira Rendulić.

Panel “Karijera u odnosima s javnošću: Kako izgleda život poslije studiranja?” održan je u srijedu, 20. prosinca na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica. Dvorana je bila ispunjena studentima koji su željeli čuti što im panelistice, redom vrsne u poslu kojim se bave, imaju poručiti na tu temu.

O svojem iskustvu u radu u odnosima s javnošću na panelu su govorile Krešimira Rendulić, direktorica agencije Prorsus komunikacije, Kristina Turković Lovrić, savjetnica za odnose s javnošću – glasnogovornica Grada Bjelovara, doc. dr. sc. Ivona Čulo, v.d. pročelnice Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo na Sveučilištu Sjever, te Dijana Marković, zamjenica predsjednice Kontinentalne podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću koja je bila i moderatorica panela.

Značajnu isprepletenost medija i odnosa s javnošću istaknule su sve panelistice, i same s iskustvom u oba područja. Svoje formalno obrazovanje stjecale su i na studiju novinarstva, ali i kroatistici i fonetici, a danas im sva ta znanja itekako doprinose radu u poslu kojim se bave. Od agencijskog PR-a do PR-a u javnoj upravi postoji niz razlika, no jedno je sigurno – to nije posao od osam sati dnevno već često se taj posao ‘nosi kući’, radi izvan radnog vremena, a nerijetko i vikendima. Nepredvidivost i dinamičnost, karakteristike su odnosa s javnošću. “Gdje god danas radili u odnosima s javnošću žestoko ćete se naraditi i ni u jednom trenutku se ne možete isključiti. Ovi poslovi nisu od osam do četiri i ako se ulazi u neki od tih poslova važno je da se čovjek ne vodi starim formatima radnih odnosa, ono što smo mi doživjeli od naših roditelja. Godinama me smetao pojam “work life balance” jer smatram da danas moraš integrirati svoj posao i privatni život”, ističe Krešimira Rendulić.

“Vrlo je dinamično, i ne znate što će drugi dan biti ali je baš zbog toga jako lijepo i da se pet puta rodim radila bih takav posao, posao u medijima, PR-u, komunikacijama, jer je najljepši posao na svijetu”, istaknula je v.d. pročelnice Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo doc. dr. sc. Ivona Čulo koja iza sebe ima firmu u području medija ali i firmu u području odnosa s javnošću što još jednom pokazuje koliko su te dvije komunikološke grane ustvari povezane i jedna drugu nadopunjuju. “Nekada kada radite u odnosima s javnošću često se može dogoditi da za klijenta morate napraviti dio koji i mediji odrađuju, od priopćenja do publikacija i ustvari ćete zapravo raditi i kao novinar, tako da je sve to dosta isprepleteno. Rekla bih da je bilo koje od tih zanimanja poziv, a ne klasično zanimanje, a kada vam je nešto poziv onda vam nije važno je li to subota, nedjelja ili radni dan. Istina je da se puno radi, da je stresno, no s druge strane često je i fleksibilno”, nadodala je v.d. pročelnice doc. dr. sc. Ivona Čulo.

Kristina Turković Lovrić nakon dugogodišnjeg iskustva novinarke na HRT-u krenula je u područje odnosa s javnošću u Gradskoj upravi Grada Bjelovara kao glasnogovornica. “Prije deset godina kada sam počela raditi na mjestu glasnogovornice, većine segmenata ovog posla nije ni bilo, a često su moji bivši kolege i sami imali nedoumice što ja točno radim”, ističe Kristina Turković Lovrić.

Danas je znanje sve dostupnije i na jedan klik udaljeno od nas, što je velika prednost mladima. “Sjećam se kada sam krenula u odnose s javnošću, literaturu sam nabavljala iz drugih zemalja i zaista je danas sve puno dostupnije. Znanje nam je jednim klikom udaljeno i savjetovala bih mladima da to iskoriste. Pametno iskoristiti sve što doba interneta i dostupnost znanja pruža”, napominje Krešimira Rendulić.

Odnosi s javnošću strast su i ljubav svih sudionica panela koji je organizirala Kontinentalna podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću u suradnji sa Sveučilištem Sjever, gdje su studenti imali priliku čuti mnoge savjete kako uspjeti u ovom poslu, kako se snaći na samim počecima i kojim savjetima se voditi. Brojna pitanja studenta otvorila su različite teme iz područja odnosa s javnošću.

“Nikada ne možete sve znati, i dan danas provjeravam sto puta neke stvari, vremena se mijenjaju i moramo biti u toku s novim mogućnostima i informacijama. Nikada se ne ustručavajte pitati. Konstantna nadogradnja i puno truda su jako važni. Zato ne odustajte i ustrajte u svojim ciljevima”, dodala je Kristina Turković Lovrić.

Posao u području odnosa s javnošću je dinamičan, izazovan ali, kako su napomenule panelistice, veoma lijep te ga je užitak raditi. Sve četiri i dan danas uživaju u svom poslu a to je ono najvažnije.

“U životu je važno zabavljati se, a s obzirom na to da ćete na poslu provesti nekada osam, deset pa i dvanaest sati treba zaista izabrati ono što vas ispunjava i veseli. Ja se igram i s odnosima s javnošću i s medijima. Ako volite to što radite onda vam je sasvim svejedno je li subota, šest popodne, sedam ujutro. Nekako mislim da je to jedini put kojim se treba voditi a on će dovesti do svega čemu težimo”, zaključila je doc. dr. sc. Ivona Čulo.

Galerija