Udžbenik Osnove kardiologije sažeta “baza podataka” o srcu

Udžbenik Osnove kardiologije autorice doc. dr. sc. Diane Rudan, dr. med. i suradnika predstavljen je 21. studenoga 2023. godine na Sveučilištu Sjever.

“Ovaj udžbenik prvenstveno je namijenjen studentima sestrinstva i fizioterapije, posebno onim studentima koji u svom srednjoškolskom obrazovanju nisu imali predmete koji su se ticali fiziologije i patologije ljudskog tijela”, istaknula je autorica doc. dr. sc. Diana Rudan.

Otvorenju su nazočili rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković te prorektori prof. dr. sc. Mario Tomiša i prof. dr. sc. Damir Vusić koji je istaknuo važnost ovog udžbenika, ne samo za studente već i širu populaciju.
“Znamo da se u vremenu u kojem živimo i koje je obilježeno stresom te često ne baš previše zdravim navikama, bilježi rast oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Jedna od uzrečica koja se veže uz zdravlje kaže „Temelj sreće u životu je dobro zdravlje“ i to je uistinu nešto čemu trebamo svi još i više težiti. Stoga je poglavlje 4 ove knjige posvećeno srcu i fizičkoj aktivnosti posebno važno kako bi se podsjetili da unatoč često pretrpanom rasporedu i obvezama trebamo pronaći vremena i za tjelesne aktivnosti koje čuvaju zdravlje našeg srca”, istaknuo je prorektor Vusić i ujedno čestitao autorici na ovom vrijednom udžbeniku kao i na predanom radu sa studentima.

“Ovaj udžbenik je dobar alat za formalno obrazovanje medicinskih sestara i tehničara te fizioterapeuta. S obzirom na to da je polivalentan važan je za horizontalnu edukaciju u specijalističkim smjerovima i za svakodnevni rad u kliničkoj praksi”, istaknuo je izv. prof. dr. sc. Mario Ivanuša, dr. med. koji je i suradnik na udžbeniku zajedno s pročelnicom Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Marijanom Neuberg.

“Docentica Rudan je počela s jednim izbornim kolegijem prije puno godina i tada promišljala što studentima treba. Imali smo među prvima u Hrvatskoj izborni kolegij koji se bazira na elektrokardiografiji ali i dijagnostici u kardiologiji koji nema ni jedno drugo sveučilište i čestitam joj na tome”, istaknula je pročelnica Neuberg.

Autorica je istaknula kako je ovaj udžbenik sažeta „baza podataka” o srcu koja će svakom studentu sestrinstva, fizioterapije ili drugih zdravstvenih djelatnosti biti od pomoći u razumijevanju funkcije i rada srca što je istaknuo i jedan od recenzenata prof. dr. sc. Jure Mirat, dr. med. “Docentica je uspjela sažeto približiti cijelu kardiologiju gdje bi se o svakoj stranici mogao novi udžbenik napisati te je ujedno integrirala kardiologiju u čemu je uključila, i to uspješno izbalansirala, segment rehabilitacije”, zaključio je profesor Mirat.

Promociju su glazbeno obogatili glazbenici – liječnici Greenhill bend na čelu s prof. dr. sc. Brunom Baršićem, dr. med. koji je istaknuo kako je veoma važno kod mladih ponovno vratiti knjige u funkciju koja im pripada. “Volio bih da ova knjiga bude proučavana jer je treba pisati i treba uporno tražiti put da studenti ponovno uzmu knjige u ruke, Zato bih volio da to bude sudbina ove knjige”, rekao je profesor Baršić te zaključio svoje izlaganje mišlju Krleže: “Knjiga je posljednja obrana ljudskog dostojanstva. Ona održava glave na površini ovog intelektualnog i duhovnog plićaka u kojem se danas nalazimo.”

Udžbenik Osnove kardiologije u nakladništvu Sveučilišta Sjever još je jedan rezultat kvalitetnog rada i doprinos obrazovnom i znanstvenom sadržaju koje Sveučilište pruža svojim studentima.

Galerija