Studenti Sveučilišta Sjever kroz projekt popularizirali knjižnicu na način zanimljiv njihovim generacijama

U srijedu, 15. studenoga u 18 sati će u Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica biti predstavljeni rezultati projekta OTKRIVAMO KNJIŽNICU! Grafički i video sadržaji u funkciji razvoja knjižnične pismenosti mladih te dodjeljene nagrade autorima radova nastalim kroz ovaj projekt čiji je nositelj Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica zajedno sa Sveučilištem Sjever, Odsjekom za medijskih dizajn. 

Učenici Gimnazije "Fran Galović", Srednje škole Koprivnica i studenti 3. godine prijediplomskog studija Medijskog dizajna tom će prilikom upoznati javnost s video i grafičkim radovima kojima populariziraju knjižnicu na način koji će biti zanimljiv njihovim vršnjacima, mladima, koji je slabije poznaju ili ju uopće ne koriste.

Mulitmedijski radovi o knjižnici nastali su metodom tzv. vršnjačkog učenja tijekom  kojega su studenti medijskog dizajna svojim znanjem i iskustvom pomagali srednjoškolcima u osmišljavanju i izradi video i grafičkih radova o knjižnici.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” pokrenula je projekt početkom ove godine kako bi popularizirala i približila knjižnicu mladima na način koji je blizak njihovim interesima za vizualnim komuniciranjem i multimedijskim izražavanjem. To je neka vrsta odgovora na problem s kojim se suočavaju knjižnice diljem svijeta, a radi se o nezainteresiranosti mladih za knjižnicu kao tradicionalnu kulturnu i obrazovnu ustanovu. Jedan od načina da se knjižnice približe mladima je korištenje vizualnog izražavanja kao prevladavajućeg oblika komunikacije mladih u suvremenom društvu. Stoga je i cilj ovog projekta korištenjem multimedije mladima „otkriti“ knjižnicu te poboljšati njihovu informiranost o knjižnici kao zanimljivom mjestu koje nudi više od knjiga i koje im itekako može biti korisno u obrazovanju, cjeloživotnom učenju, provođenju slobodnog vremena kao i svakodnevnom životu općenito.

Osim studenata i profesora medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, u aktivnosti projekta pod nazivom Storytelling je sudjelovala i izv. prof. dr. sc. Lidija Dujić s Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever. Sudionicima projekta - srednjoškolcima i studentima je održala tri radionice o tome kako ispričati priču i koristiti naraciju u funkciji medijskog izražavanja. Prva aktivnost projekta bila je webinar Magija animacije, a treća aktivnost, koja se odvijala u direktnoj suradnji srednjoškolaca sa studentima i profesorima Sveučilišta Sjever – studija Medijskog dizajna bila je tehnička izvedba plakata i videa.

Provedbu projekta financijski su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Galerija