Odjel za logistiku i održivu mobilnost obilježio Europski tjedan mobilnosti

S ciljem podizanja svijesti o održivoj mobilnosti u svijetu se svake godine od 16. do 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti te u tom periodu oko 3000 mjesta i gradova potiče promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti. Ove je godine Sveučilište Sjever s Odjelom za logistiku i održivu mobilnost bilo uključeno u organizaciju Europskog tjedna mobilnosti zajedno s Gradom Ludbregom i Savezom za željeznicu.

Na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu 21. rujna 2023. organizirano je događanje i program na otvorenom pod nazivom “Vratimo ulice ljudima“ i tribina „Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja“. U programu na otvorenome sudjelovala su djeca iz dječjih vrtića „Radost“ i „Iskrica“ te prvašići i drugaši iz Osnovne škole Ludbreg, učenici Srednje škole Ludbreg te ostali građani grada Ludbrega. Povodom događanja zatvorena je bila cesta Trga Presvetog Trojstva za sav motorizirani promet.

U popodnevnim satima istoga dana održana je tribina pod naslovom „Održive ulice, trgovi i promet ludbreškog kraja“ na kojoj je predsjednik SZŽ Ante Klečina i predavač na Sveučilištu Sjever govorio o integriranju gradskih autobusa i prigradske željeznice u ludbreškom kraju, Ivan Cvitković sa Sveučilišta Sjever o uređenje zona smirenog prometa kao mjesta sigurnosti i ugodnosti za gradske kvartove, arhitektica Kristina Škrokov, pričala je o pet projekata i pet iskustava zelenog i održivog gradskog prostora za ugodan život i održivi promet, predsjednik Udruge za vodik Ivica Jakić o razvoju alternativnih goriva u prometnom sektoru te Milodrag Gadže, predstavnik tvrtke Solarwatt, o iskustvima na implementaciji zelene energije na ludbreškom području. Ivan Cvitković iznio je nekoliko primjera kako se s malim intervencijama u prostoru  može zajednički prostor za život staviti „u mirovanje“ i na kvalitetno korištenje građanima, dizajniran tako da promet bude „gost“ u stambenom području.

U panel raspravi pod nazivom „Kako štedimo (pogonsku) energiju i krećemo se ludbreškom regijom?“ sudjelovali su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić,  načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković, načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik općine Martijanec Branimir Nađ, predavač na Sveučilištu Sjever Ivan Cvitković, vlasnica obrta Trafiki Lana Račić, te arhitektica Kristina Škrokov. Vrlo zanimljivu panel raspravu moderirao je Ante Klečina. Na panelu su sudionici pohvalili organizaciju Europskog tjedna mobilnosti u Ludbregu i podržali ideju da se događanja nastave i dalje, neovisno o kampanji, jer jedino edukacija i zeleni projekti mogu promijeniti svijest stanovništva o potrebi organizacije održivog prometa i čuvanja okoliša.

Galerija