Dolazna Erasmus+ KA107 mobilnost – University of Prishtina ''Hasan Prishtina'', Priština, Kosovo

U vremenu od 10. do 15. srpnja 2023. godine, provedena je dolazna Erasmus+ mobilnost u sklopu projekta Erasmus+ KA107 (2020-1-HR01-KA107-077529) sa Sveučilištem Sjever i University of Prishtina ''Hasan Prishtina'' (UPHP) Priština, Kosovo. Domaćin posjeta bio je izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin s Odjela za graditeljstvo. Suradnici s Fakulteta strojarstva (FME) s UPHP, koji su posjetili Sveučilište Sjever su izv. prof. dr. sc. Sheptim Lajqi, prof. dr. sc. Ilir Doci i prof. dr. sc. Naser Lajqi.

Tijekom njihova boravka na Sveučilištu Sjever, održani su radni sastanci s predstavnicama Odjela za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju te s djelatnicima Odjela za graditeljstvo te su posjetili laboratorij s opremom za geomehaniku i ispitivanje betona.

U suradnji s Odjelom za Geodeziju i geomatiku, prof. dr. sc. Vladom Cetlom i doc. dr. sc. Sanjom Šamanović, provedena su zajednička terenska istraživanja na rijeci Plitvici, a u tim aktivnostima aktivno se uključila i studentica iz Ukrajine, Antonina Bershadska, koja je boravila na Erasmus+ mobilnosti u svrhu studija.

Također, održan je preliminarni sastanak sa pročelnikom Odsjeka za proizvodno strojarstvo, doc. dr. sc. Tomislavom Velikim, s ciljem proširenja suradnje u području strojarstva, uz već uspostavljenu uspješnu interdisciplinarnu suradnju u području graditeljstva. Suradnja će se i dalje nastaviti u znanstvenom i nastavnom smislu.