Student Bruno Cesarec realizirao prvu mobilnost u okviru Erasmus + Blended intensive programa

Student Bruno Cesarec, Odjel za logistiku i održivu mobilnost u razdoblju  od 28. kolovoza do 9. rujna 2022. godine realizirao je  mobilnost u okviru Blended intensive programa (BIP) u Sloveniji. U nastavku pročitajte više o njegovom iskustvu.

"Imao sam priliku sudjelovati na Solution Design Summer School organiziranom od strane Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, jedinstvenom programu koji je bio usmjeren na rješavanje problema u upravljanju otpadom, te neiskorištenim i loše upravljanim resursima. Sudjelovanje na ljetnoj školi za mene ima mnogo važnih prednosti i benefita koji mogu značajno obogatiti osobni i profesionalni razvoj. Ljetne škole pružaju priliku da se intenzivno upoznam s određenim područjem ili temom te da steknem nova znanja i vještine iz tog područja. Kroz predavanja, radionice, praktične vježbe i interakciju s vrhunskim stručnjacima, imao sam priliku produbiti svoje znanje i razumijevanje određene teme.
Ljetne škole često okupljaju sudionike iz različitih zemalja i kultura. Sudjelovanje nameđunarodnoj ljetnoj školi omogućilo mi je proširenje globalne perspektive, razumijevanje različitih kultura i stvaranje međunarodnih veza. Ovo iskustvo će mi pomoći u razvijanju međunarodne mreže kontakata i otvoriti vrata za buduće suradnje. Program Ljetne škole uključuje intenzivan timski rad i suradnju s drugim sudionicima. Rad u timu omogućuje razvijanje komunikacijskih, suradničkih i liderskih vještina. Kroz interakciju s različitim osobama i idejama, naučio sam kako uspješno surađivati, rješavati probleme i donositi zajedničke odluke. Ljetne škola je u svom programu imala terenske posjete lokalnim uspješnim tvrtkama te opuštajuće izlete u Ljubljanu i Bled. Meni najvažniji razlog sudjelovanja na ljetnoj školi je otvaranje mogućnosti da se povežem s novim ljudima, stručnjacima iz industrije i akademskim mentorima. Ove veze mogu biti
izuzetno vrijedne za buduću karijeru, mogućnosti zapošljavanja, istraživanje ili suradnju na projektima. Pošto je sam program intenzivan i dinamičan, pruža inspiraciju i motivaciju za daljnji rad. Kroz sudjelovanje u poticajnim raspravama i stjecanjem novih perspektiva mogu jako pomoći da otkrijem nove interese, ideje i ciljeve. Međunarodno okruženje pruža priliku da razvijem interkulturne kompetencije. Volim poboljšavati vještine kako komunicirati i surađivati s ljudima iz različitih kultura, razumjeti i cijeniti njihove perspektive te razviti fleksibilnost i otvorenost prema različitostima. Budući da se moja grupa fokusirala na smanjenje otpada u građevinskoj industriji, imao sam priliku raditi s izuzetno zanimljivom i angažiranom grupom koju su činili ljudi iz Finske, Indije i Srbije. Naša ideja bila je stvoriti rješenje koje bi istovremeno ciljalo na različite fizičke i nefizičke vrste otpada, kako bi privuklo zainteresirane dionike. Međutim, građevinska industrija se pokazala vrlo konzervativnom i problematičnom, što nas je natjeralo da razvijemo rješenje koje bi imalo više dodanih vrijednosti. Jedno od najzanimljivijih iskustava bilo je posjet organizacijama koje se bave preradom otpada i proizvodnjom novih proizvoda. Također smo imali priliku posjetiti istraživačko-razvojni centar koji se bavi recikliranjem tekstilnih proizvoda na održiv način. Svi ti objekti se nalaze u okolici Maribora. Maribor je bio domaćin nekoliko ljetnih škola istovremeno, pa smo imali priliku upoznati i družiti se s studentima koji su se bavili kibernetičkom sigurnošću i lingvistikom. Kako je Maribor relativno mali grad, imali smo mnogo prilika za susrete, povezivanje i zajedničke večere. Također smo zajedno odlazili na izlete. Posjet organizacijama koje su usmjerene prema preradi otpada i proizvodnji novih proizvoda pružio nam je neprocjenjiv uvid u njihov rad. Također smo imali priliku posjetiti istraživačko-razvojni centar koji se bavi recikliranjem tekstilnih proizvoda na održiv način. Ova iskustva su nam otvorila oči za potencijalne inovacije i mogućnosti u smanjenju otpada.

Upoznao sam se s najnovijim trendovima i praksama u području rješavanja problema u upravljanju otpadom, te sam stekao uvid u složenost i izazove s kojima se susreću industrije poput građevinske. Ukupno gledajući, sudjelovanje na Solution Design Summer School donijelo mi je neprocjenjivo iskustvo i izvanredne prilike za razvijanje vještina, nova znanja i nove veze diljem svijeta. Stekao sam još šire razumijevanje globalnih problema i mogućnosti za inovacije. Uzbuđen sam zbog budućih projekata i suradnji koje će proizići iz ovog iskustva, te sam zahvalan na prilici da sam bio dio ovog inspirativnog programa.