Izv.prof.dr.sc. Željko Krušelj dobitnik prestižne nagrade za popularizaciju povijesti

Željko Krušelj, izvanredni profesor na Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, dobitnik je ovogodišnje edicije nagrade „Vjekoslav Klaić“ za popularizaciju povijesti. Svečano uručenje nagrade, koju su ustanovili Hrvatski nacionalni odbora za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu, održano je u petak, 19. svibnja 2023. godine, u sklopu Festivala povijesti Kliofest, koji se održavao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U obrazloženju povjerenstva stoji da je izv. prof. dr. sc. Željko Krušelj još od studentskih dana krajem 1970-ih godina snažno prisutan u svakovrsnim aktivnostima vezanim za afirmaciju i popularizaciju povijesne znanosti i hrvatske historiografije. U protekla četiri i pol desetljeća gotovo da nije bilo historiografske domene u kojoj nije ostavio svoj trag, kako na nacionalnoj tako dijelom i na međunarodnoj razini, ne zanemarujući nikada ni lokalne okvire. Posebno vidljiv javni trag ostavio je svojim dugogodišnjim novinarskim radom, jer je bio prvi hrvatski novinar, nerijetko i jedini, koji je u hrvatskim tiskovinama s najvećim nakladama sustavno portretirao historiografske teme i rasprave.

Započelo je to u iznimno složenim okolnostima raspada jugoslavenske federacije, kada su historiografske rasprave bile i prvorazredne političke teme. Krušelj se 1980-ih godina uspješno suprotstavljao velikosrpskim pokušajima falsificiranja hrvatske povijesti, ponajprije one vezane uz komunistički pokret, Drugi svjetski rat, NDH i ustaške logore. Rad na popularizaciji hrvatske historiografije nastavio je i nakon državnoga osamostaljenja, upozoravajući na mnoge neistražene teme novije nacionalne povijesti, ali i kritizirajući neznanstvene pristupe pojedinim temama. Objavio je 12 knjiga, više od 800 novinskih tekstova s historiografskom tematikom, na desetine znanstvenih i stručnih radova, izlagao na raznim znanstvenim skupovima, sudjelovao u brojnim popularizacijskim projektima i u raspravama u elektroničkim medijima, često gostovao na javnim tribinama i okruglim stolovima, uredio i priredio za objavljivanje niz knjiga te recenzirao brojna znanstvena izdanja. U svemu tome nikad ga nije napuštala aktivistička strast u afirmiranju i približavanju najširoj javnosti znanstvenih dosega hrvatske historiografije.

Galerija