Erasmus+ iskustvo na Univerzi v Novem mestu, Slovenija

U okviru Erasmus+ mobilnosti u svrhu osposobljavanja nenastavnog osoblja, Nikolina Topolko Špoljar, mag. iur. , voditeljica stručnih poslova za znanost i umjetnički rad u Odjelu za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju i Jasna Šipek, knjižničar na Sveučilištu Sjever,  boravile su na Sveučilištu u Novom mestu u Sloveniji u razdoblju od 15. do 19. svibnja 2023. godine.

Na Sveučilištu u Novom mestu održavao se Međunarodni tjedan mobilnosti, a unutar tjedna mobilnosti, održao se GoAbroad Day, na kojem su svi gosti Međunarodnog tjedna mobilnosti mogli predstaviti i  provesti publiku kroz svoje države, sveučilišta, njihove znamenitosti. Sudionici Međunarodnog tjedna mobilnosti bili su iz Hrvatske, Poljske, Makedonije i Turske. Također, sudionici su imali prilike predstaviti na izlagačkim štandovima svoja sveučilišta kroz materijale, publikacije, boje sveučilišta i specifičnosti  studentima i svim zainteresiranima.

Sveučilište u Novom mestu je perspektivno i mlado sveučilište. Domaćini su nas proveli kroz prostore sveučilišta, knjižnicu, Muzej Grada Novog Mesta i druge znamenitosti.

Sveučilište u Novom mestu nalazi se na dvije lokacije. Jedna je Na Loki, a druga u centru grada Novog mesta.

Osim Fakulteta za zdravstvene znanosti, na sveučilištu postoje još tri fakulteta. (Fakultet ekonomije i informatike, Fakultet za poslovne i administrativne znanosti, Fakultet za strojarstvo)

Slobodno vrijeme smo iskoristile za razgledavanje grada i okolice.

Ovo Erasmus+ iskustvo nam je bilo veoma zanimljivo, te smo naučile puno novih i zanimljivih stvari koje možemo implementirati u svoj daljni rad na svojim radnim mjestima.