Odjel geodezije i geomatike Sveučilišta Sjever aktivan u projektu digitalne komunalne infrastrukture

Pročelnik Odjela geodezije i geomatike Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Danko Markovinović sudjelovao je u Zagrebu na prezentaciji hrvatsko slovenske-izraelske vodokomunalne suradnje, održane u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu voda u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu i Veleposlanstvom Države Izrael, te uz potporu Hrvatskih voda i Zbornicom komunalnoga gospodarstva Republike Slovenije. Kako je istaknuto u „Hrvatskim vodama“ suradnja se odnosi na projekt pod nazivom „Uspostava sustava optimizacije rada i kontrole kvalitete upravljanja, te brze i masovne detekcije curenja vode – upravljanje gubicima vode u vodoopskrbnim sustavima, sustavima odvodnje, na nasipima i branama za obranu od poplava s mogućnošću proširenja na detekciju vlažnosti tla u blizini kritične infrastrukture Republike Hrvatske“.

Cilj mu je uspostaviti sustav za poboljšanje učinkovitosti svih javnih službi uključenih u osiguranje sigurne i pouzdane vodoopskrbe, kao i brzo i masovno otkrivanje curenja vode i upravljanje gubicima vode u vodoopskrbnim sustavima, uštede i smanjenje troškova, a podaci i informacije biti će korisni i za donošenje odluka o korištenju sredstava za redovno i investicijsko održavanje, te planiranje novih ulaganja u komunalnu i infrastrukturu za obranu od poplava. Nazočnima su se obratili predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda Mara Pavelić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te veleposlanik Republike Slovenije u RH Gašper Dovžan, dok je veleposlanik Izraela Gary Koren održao prezentaciju vodnog sektora u Izraelu. Boštjan Kočar, predsjednik Slovensko-izraelskog poslovnog kluba koji djeluje pri Gospodarskoj komori Slovenije i pročelnik Odjela geodezije i geomatike Sveučilišta Sjever doc. dr. sc. Danko Markovinović održali su prezentaciju o digitalnoj komunalnoj infrastrukturi.
„Počašćeni smo što i Sveučilište Sjever sa svojim Odjelom geodezije i geomatike sudjeluje u projektu digitalne komunalne infrastrukture, koja je iznimno bitna u razvoju svake sredine i svakog područja, jer omogućuje kontinuirano povećanje kvalitete održavanja i upravljanja vodama, a važan je i segment digitalne transformacije, te prati Provedbu europskog zelenog plana i dio „Green“ i „Blue“ smjernica. Nakon ovog predstavljanja u Zagrebu planiramo nastavak suradnje s kolegama iz Slovenije i Izraela u razmjeni iskustava i njihovom implementiranju kako bi vodni resursi bili očuvani, postignuta energetska učinkovitost, ali i povećana otpornost na klimatske promjene. Sva ta iskustva prenijet ćemo i našim studentima kako bi i oni nakon obrazovanja mogli sudjelovati u sličnim projektima važnima za očuvanje okoliša“, istaknuo je pročelnik Markovinović.

  • Kategorija: gig