Posjet studenata tvrtkama GDi i Zavodu za fotogrametriju

Studenti druge godine preddiplomskog studija Geodezije i geomatike u pratnji doc. dr. sc. Sanje Šamanović posjetili su u četvrtak, 12. siječnja 2023., tvrtke DGi i Zavod za fotogrametriju u Zagrebu.
U GDi-ju, tvrtki koja se bavi visokotehnološkim rješenjima poduprtim prostorom informatikom, pozdravio ih je direktor, gospodin Boran Lončarić. Voditelj proizvoda Ensemble Atlasa, gospodin Ivan Lukić i njegovi suradnici održali su zanimljiva predavanja na temu Smart Cities te integracije BIM-a i GIS-a. Na primjerima Zagreba i Splita, ali i manjih gradova poput Koprivnice, studenti su imali priliku upoznati se sa preglednicima prostornih podataka, vidjeti primjenu prostornih analiza i vizualizacije, te prednosti integracije BIM-a i GIS-a.
U Zavodu za fotogrametriju Borongaj, najstarijoj tvrtki u Hrvatskoj osposobljenoj za fotogrametrijsku djelatnost, studente je pozdravio direktor gospodin Filip Pavelić koji je ujedno održao i predavanje o pilot projektu e-registra zgrada za Varaždinsku županiju. Djelatnici Zavoda i zamjenik voditelja tehničkog odjela gospodin Stjepan Miletić održali su predavanja na temu izrade DMR-a, ažuriranja TK25 i TTB-a, te na primjerima Pelješkog mosta i obilaznice Orebić pokazali značaj fotogrametrije u ovako velikim projektima. Nakon predavanja studenti su imali priliku isprobati rad na fotogrametrijskim radnim stanicama.
Terenska nastava dala je studentima uvid u široki spektar primjene geodezije i geomatike, te im omogućila da teorijska i praktična znanja stečena tijekom studiranja na kolegijima Fotogrametrija i GIS upotpune iskustvima iz realnog sektora.
Ovim putem zahvaljujemo tvrtkama GDi i Zavod za fotogrametriju na mogućnosti edukacijskog posjeta kao i na angažmanu i pristupačnosti djelatnika tvrtki, te se veselimo budućim suradnjama.