OSNOVE NUTRICIONIZMA, DIJETETIKA I GASTRONOMIJA

Autori: Natalija Uršulin-Trstenjak, Angela Vasileska
ISBN 978-953-7986-45-2
Broj stranica: 195
Format: 21 x 28 cm

Ovaj udžbenik predstavlja prikaz materijala vezanog za veliko i značajno područje koje govori o hrani. Pristup hrani kao nečemu što ljudima služi za konzumaciju u „prerađenom, djelomično prerađenom ili neprerađenom“ obliku predstavljen je s aspekta tri velika područja: nutricionizma, dijetetike i gastronomije.
Sva se ta područja međusobno isprepleću čineći cjelinu. Tako će se i studentima koji se u svom obrazovanju susreću s ovom tematikom, ali i drugim čitateljima dati uvid u neraskidivu poveznicu obrađenih poglavlja.
Nutricionizam, kao krovno područje ovog materijala, prikazuje razvojni put i put budućnosti znanosti o prehrani dajući pregled osnovnih sastojaka hrane i njihovu važnost za zdravlje, upoznaje s postulatima pravilne prehrane općenito i klasificirano za pojedine dobne skupine, ali i upoznaje s ostalim oblicima prehrane.
Dijetetika je na svom razvojnom putu bila interesom mnogih sa spoznajama da određena prehrana može spriječiti nastanak raznih bolesti ili ublažiti njihove učinke. Na to ukazuje i ovaj udžbenik kroz cjeloviti prikaz povezanosti hrane i čovjeka, sve od uloge funkcioniranja probavnog sustava, energetskog metabolizma, procjene nutritivnog statusa, planiranja dnevnog obroka do dijetoterapije pojedinih sustava i njihovih bolesti.
Gastronomija, odnosno tekst vezan za gastronomiju, daje uvid u njezin povijesni razvoj, trendove i usluge gastronomije. Obuhvaća i savoir-vivre (fr. know-how – znati kako) vezan za ritual konzumacije hrane na svim kontinentima s osnovnim obilježjima tradicije i sadašnjostima kuhinje pojedinih pripadajućih zemalja. Isto tako, prikazuje doprinos održive gastronomije s ciljem postizanja poboljšanja prehrane ljudi, odnosno zdravlja, kao i utjecaj religije na gastronomske tijekove.