Dolazna i odlazna Erasmus+ KA107 mobilnost – Sveučilište u Mostaru

Tijekom srpnja 2022. proveden je niz akademskih dolaznih i odlaznih mobilnosti u okviru projekta Erasmus+ KA107 projekt br. 2020-1-HR01-KA107-077529 sa Sveučilištem u Mostaru, BiH. U odlaznim mobilnostima sudjelovali su: pročelnik Odjela za graditeljstvo prof. dr. sc. Božo Soldo kao i djelatnici Odjela izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin te doc. dr. sc. Aleksej Aniskin. Proveden je niz sastanaka s kolegama prorektorom prof. dr. sc. Ivom Čolakom, mr. sc. Tatjanom Đebom, doc. dr. sc. Mirnom Raič te asistentima Stankom Čolakom, Anom Majstorović i Petrom Sušilović. Utvrđeni su zajednički interesi u znanstvenim temama te su razmijenjeni predavački materijali. S kolegom prof. dr. sc. Ivom Čolakom dogovoren je novi znanstveni rad u koautorstvu s doc. dr. sc. Aleksjem Aniskinom te je provedena konzultacija s doktorandom Stankom Čolakom. Također, započeta je izrada znanstvenih radova u koautorstvu izv. prof. dr. sc. Bojana Đurina, doc. dr. sc. Mirne Raič i Petre Sušilović. Također, isplanirani su sljedeći projekti te su za iduću prijavu dogovorene i prijave razmjena studenata.

U drugoj polovici srpnja kolege sa Sveučilišta u Mostaru posjetili su Sveučilište Sjever. Proveden je sastanak prorektora prof. dr. sc. Damira Vusića i prof. dr. sc. Ive Čolaka te je utvrđen plan aktivnosti i podrška za daljnju suradnju. Provedeni su sastanci u Odjelu za znanost, umjetnički rad i međunarodnu suradnju s prorektoricom za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Anicom Hunjet, te su zaključeni zajednički interesi i strateški planovi za nastavak suradnje.

U vodstvu doc. dr. sc. Alekseja Aniskina, proveden je obilazak u Odjelu za Graditeljstvo, upoznavanje s laboratorijem i kampusom Sveučilišta Sjever. U laboratoriju su se detaljno pregledali uređaji koji se koriste pri radu, posebno uređaji potrebni za ispitivanje nosivosti uzoraka. Kolege iz Mostara su upoznati s radom uređaja koji će se u zajedničkim znanstvenim istraživanjima koristiti za eksperimentalno ispitivanje armiranobetonskih plošnih nosača.

U suradnji s izv. prof. dr. sc. Bojanom Đurinom, provedena su mjerenja protoka i brzine vodotoka u blizini Varaždina koristeći ultrazvučni mjerač koji je na raspolaganju na Odjelu za graditeljstvo. Terenski rad proveden je zajedno s diplomantima kojima je mentor izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin, pri čemu su se aktivno uključile kolegice Tatjana Džeba i Ana Majstorović. Naglasimo da će izv. prof. dr. sc. Bojan Đurin biti ko-mentor kolegici Džebi tijekom izrade njezine doktorske disertacije.