Održana radionica „Intelektualno vlasništvo u znanosti, istraživanju i obrazovnim procesima – prilagodba digitalnom okruženju“

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore, u srijedu, 28. lipnja 2022. godine održana je online radionica "Intelektualno vlasništvo u znanosti, istraživanju i obrazovnim procesima – prilagodba digitalnom okruženju“.

„Osnovni cilj radionice je bolje povezivanje poslovne i akademske zajednicu u Republici Hrvatskoj, unapređenje znanja i kompetencija svih dionika koji se bave znanstveno istraživačkim radom te informiranje o novostima koji donosi novi Zakon o autorskim pravima i srodnim pravima.“ istaknuo je prorektor, doc.dr.sc. Petar Mišević.

Radionicu je održala izv. prof. dr.sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, savjetnica ministrice kulture te voditeljica radne skupine za izradu novog Zakona o autorskim pravim  i srodnim pravima.

Na održanoj radionici prikazani su važni aspekti intelektualnog vlasništva u znanosti i istraživanju i obrazovnim procesima na svim razinama, s posebnim naglaskom na novostima o autorskopravnoj zaštiti. Također su obrađena temeljna načela patentne zaštite i drugih oblika zaštita izuma kao i načini transfera tehnologije sa znanstvenih institucija i sveučilišta u gospodarstvo Kroz radionicu su obrađene teme povezane s autorskopravnom zaštitom te mogućnostima korištenja tuđih materijala u nastavi kao i novostima povezanim s digitalnom transformacijom te mogućnostima slobodnog korištenja zaštićenih sadržaja u znanosti i obrazovanju.

„Vjerujem da se kroz ovu radionicu prepoznala intencija zakonodavca za boljom regulacijom i kreiranjem većeg prostora u znanstveno istraživačkom radu i boljem korištenju autorskih djela u obrazovnim procesima“  naglasila je izv. prof. dr.sc. Romana Matanovac Vučković.