Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa na studiju Prehrambene tehnologije

Na studiju Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, u sklopu kolegija Osnove nutricionizma te Gastronomija i dijetetika, kao i na kolegijima specifičnih tehnologija, svake se godine 14. studenoga obilježava Svjetski dan dijabetesa te educira studente o važnosti same prehrane, kao i o ponudi dijabetičkih prehrambenih proizvoda.

U nastajanju, odnosno proizvodnji sudjeluju i sami studenti te nude tržištu takve specifične proizvode - melasa šećer, brezin šećer, stevia, čokolada bez dodanih šećera, čokoladni namaz sa stevijom, keksi bez šećera, zobene mekinje, musli i dvopek bez šećera…. U tijeku svoje edukacije studenti se  upoznaju i s ekološkom proizvodnjom i preradom bilja koje predstavlja dio terapije u šećernoj bolesti.

Budući da broj osoba s dijabetesom u svijetu raste, uloga prehrambenih tehnologa i njihovih proizvoda namijenjenih i toj populaciji od velike je važnosti u održavanju njihova zdravlja.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) predstavlja poremećaj povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas) pri čemu gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili nastali inzulin nema funkciju u organizmu čime je onemogućena opskrba hrane tjelesnim stanicama. Pojavljuje se kao TIP 1 - najčešće kod djece i adolescenata; TIP 2 - najučestaliji oblik kod odraslih osoba uzrokovan viškom kilograma, visokim kolesterolom ili trigliceridima, tlakom, genetikom… ili kao gestacijski dijabetes-pojavljuje se pred kraj trudnoće i nestaje po porodu.

Osim zdravstvenih djelatnika koji imaju veliku ulogu u prevenciji, detekciji i liječenju dijabetesa, svakako ne treba zanemariti ni važnost dijetoterapije, odnosno prehrane i prehrambenih proizvoda, kao i fizičke aktivnosti. Prehranom se postiže i održava uredna razina šećera, masnoća u krvi, kao i razina krvnog tlaka. Stoga je edukacija studenata o važnosti same prehrane, kao i o ponudi dijabetičkih prehrambenih proizvoda, izrazito važna.