Znanstveni skup 'Lokalni mediji u Hrvatskom proljeću' u prosincu na Sveučilištu Sjever!

U povodu 50. godišnjica Hrvatskog proljeća, koje je upravo 1971. doživjelo svoj vrhunac, a krajem iste godine i slom, na Sveučilištu Sjever u Koprivnici održat će se 6. prosinca 2021. godine  znanstveni skup „Lokalni mediji u Hrvatskom proljeću“.

Ovisno o razvoju epidemiološke situacije odlučit će se o formi konferencije – najvjerojatnije u hibridnom obliku kako bi se omogućilo i online sudjelovanje. Dio izlaganja sa skupa bit će objavljen u zasebnom bloku, u časopisu Podravina.

Tijekom Hrvatskog proljeća upravo su mediji igrali važnu ulogu, a novinari se često našli na prvoj crti kada je bilo u pitanju propagiranje reformskih trendova ili na udaru kada su u pitanju bile posljedice osude proljećara u Karađorđevu. To se odnosi kako na medije koji su izlazili na republičkoj razini, tako i na lokalne medije. U pojedinim sredinama, naravno, o mnogo čemu ovisilo je i prvo i potonje. Ponajprije je to bilo vezano uz personalni sastav novinskih redakcija, ali i lokalne odnose moći. Bez obzira na lokalne specifičnosti, Hrvatsko se proljeće snažno odrazilo na lokalne medije te utisnulo snažan pečat i na razvoj lokalnih listova i na sudbine mnogih novinara.

Cilj je ove konferencije preispitati pojedine slučajeve, a potom preko studija slučaja produbiti spoznaje o razvoju lokalnih medija u burnom razdoblju kraja 1960-ih i početka 1970-ih u Hrvatskoj. Dobrodošla su ne samo povijesna istraživanja, već i istraživanja s gledišta drugih struka, kao i interdisciplinarna istraživanja koja mogu doprinijeti boljem poznavanju razvoja lokalnih medija u Hrvatskoj u analiziranom razdoblju.

Prijave za sudjelovanje na konferenciji s kratkim sažetkom izlaganja (do 150 riječi) primaju se do 31. kolovoza 2021. godine na adresu: mnajbar@unin.hr

Foto enciklopedija.hr