Najbolji spoj strojarstva, elektrotehnike, informatičke tehnologije i automatizacije studij je mehatronike na Sveučilištu Sjever

Zašto upisati studij mehatronike na Sveučilištu Sjever?

Preddiplomski stručni studij Mehatronika na Sveučilištu Sjever izvodi se u Sveučilišnom centru Varaždinu i jedan je od najmlađih studija koji nudi stručna znanja i vještine iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatičke tehnologije i automatizacije kroz uključivo poznavanje novih materijala i tehnologija te praktična modeliranja i simuliranja, konstruiranja i optimiranja različitih mehatroničkih elemenata i procesa korištenjem suvremenih inženjerskih alata.

Što o preddiplomskom studiju Mehatronika na Sveučilištu Sjever kažu pročelnik Odjela za mehatroniku, prof.dr.sc. Ante Čikić, predavač Zoran Busija, mag.ing.mech, predstavnik tvrtke Festo- jedne od europskih i svjetskih pionira u području mehatronike, Antonio Radić i  student Toni Medić, pročitajte u nastavku.

Organizacija i izvedba stručnog studija mehatronike prati najviše stručne i pedagoške standarde. Široki profil profesora na Sveučilištu Sjever dokazanih kroz znanstvena istraživanja i stručne djelatnosti te korištenjem naprednih informatičkih alata omogućuju studentima stjecanje znanja i vještina, ali i brže usvajanje prenesenog praktičnog iskustva što je veoma važno za brže prilagođavanje i rješavanje zadataka u praksi nakon završetka studija mehatronike. Na Sveučilištu Sjever studij mehatronike u cijelosti zadržava i kontinuirano unaprjeđuje praktične (primjenjive, projektne) i eksperimentalne metode i načine izvedbe nastave svih komponenti mehatronike (strojarstvo, elektrotehnika, automatizacija, informatička tehnologija, materijali i tehnologija) kao glavne oslonce i pokretače zapošljivosti, uspješnosti i razvoja inženjera mehatronike.

Unapređenje navedenog omogućuju kadrovski potencijal i operativne mogućnosti suvremenih laboratorija maksimalnog tehničkog i tehnološkog dosega za robotiku, pneumatiku i hidrauliku te laboratorija za elemente strojeva, materijale, laboratorija za toplinsku obradu, laboratorija za strojarske tehnologije, laboratorij za 3D oblikovanje (3D skeniranje i printanje), laboratorij za mjeriteljstvo i strojarsku dijagnostiku, laboratoriji za modeliranje i simuliranje, laboratorije za elektrotehniku i elektroniku itd. „Naši inženjeri svih struka i budući inženjeri mehatronike odmah se zapošljavaju nakon završetka studija izravno u svojoj struci, ali istovremeno imaju otvorenu mogućnost nastavka diplomskih studija na Sveučilištu Sjever u odgovarajućem polju tehničkih znanosti. Brzi razvoj odjela mehatronike temelji se na vrlo vrijednim studentima, motiviranim asistentima i profesorima, vanjskim suradnicima iz gospodarstva i visokog obrazovanja, a nadasve izvrsnom suradnjom sa svim srodnim odjelima te velikim angažmanom i razumijevanjem uprave i vodstva Sveučilišta Sjever. Studij mehatronike Sveučilišta Sjever zadržat će, razvijati i unaprjeđivati sve ključne komponente interdisciplinarnog sadržaja mehatronike za razliku od studijskih programa na nekim visokim učilištima gdje se komponenta strojarstva pojednostavljuje, postupno slabi ili se marginalizira i završno umanjuje kompetencije inženjera mehatronike.“, ističe pročelnik Odjela za mehatroniku, prof.dr.sc. Ante Čikić.

 

Suradnja s gospodarstvom neophodna je za postizanje visoke konkurentnosti i održivosti

Za postizanje visoke konkurentnosti i održivosti inženjera mehatronike važno je razviti i stalno nadograđivati sve komponente interdiscilinarnosti mehatronike. Na Odjelu za mehatronike uz laboratorijski rad slijedi intenzivna suradnja s gospodarstvom kroz stručnu praksu i zajedničko rješavanje tehničkih problema i zadataka. Izravnom implementacijom završnih radova omogućava se suradnja s nizom tvrtki iz tehničkog područja. Antonio Radić predstavnik je tvrtke FESTO- globalne inženjerske tvrtke koja se bavi industrijskom automatizacijom, a ujedno je i jedan od europskih i svjetskih pionira u području mehatronike. Festo je dio grupe Festo Didactic koji se bavi edukacijama za industriju te sustavima za obuku za tehničko obrazovanje. Festove komponente ćete naći na proizvodnim linijama u gotovo svim granama industrije:  automobilska, prehrambena, farmaceutska, i slično. Također ćete Festo Didactic sustave za obuku pronaći diljem svijeta na tehničkim fakultetima i u tehničkim školama, među njima je i Sveučilište Sjever. U svijetu za Festo radi 20-ak tisuća zaposlenika: „Kako globalno, tako i u uredu u Zagrebu mehatroničari su potrebni. Studenti mogu kod nas u Zagrebu obaviti praksu, a ona ovisi od studenta do studenta. Neki se bave administracijom, a neki rade na našim školskim sustavima za industrijsku automatizaciju. Postoji mogućnost i organiziranje prakse preko Erasmus-a u nekoj od naših tvrtki kćeri u Europi. Budući da sam i ja inženjer mehatronike, preporučujem studij iz vlastitog iskustva. Kao inženjer mehatronike vrlo brzo učite te možete sagledati sustav u cjelini. Rekao bih da svakom sustavu možete pristupiti holistički. Kod nas u zagrebačkom uredu kao inženjer mehatronike možete raditi na poslovima tehničke podrške, savjetovanja prilikom izbora Festo komponenata i slično.“, naglašava Antonio Radić.

Kombinacijom stečenih znanja na završnim godinama mehatronike studenti programiraju robote ali i rade na oblikovanju okoline robota i njegove integracije u okolini

Prednost studiranja na Sveučilištu Sjever je program i način provedbe rada na studiju: „U prva tri semestra studenti rade na usvajanju uglavnom teorijskih znanja koja su neophodna svakom inženjeru. U naredna dva semestra usvajaju stručna znanja s naglaskom na praktični rad dok su u posljednjem semestru orijentirani na izradu praktičnog završnog rada te na suradnju s privredom minimalno kroz stručnu praksu.“, ističe Zoran Busija, mag.ing.mech, jedan od predavača na studiju mehatronike koji se tijekom svog rada u privredi operativno bavio programiranjem različitih vrsta CNC strojeva (štance iz serije Vipros japanskog proizvođača AMADA, strojevi za savijanje lima i cijevi te programiranje robotske ćelije za savijanje lima ASTRO). Tijekom rada u srednjoškolskom obrazovanju programirao je CNC tokarilicu i glodalice te radio sa 3D skenerom i 3D pisačem. U tom periodu je praktično primjenjivao razne programske pakete kao što su SolidWorks®, Geomagic, ABB Robot Studio i SinuTrain. „Na trećoj godini studija bavim se Pneumatikom i hidraulikom gdje naglasak stavljamo na pneumatiku i digitalizaciju sustava pneumatike. Osim toga izvodim laboratorijske vježbe na industrijskom robotu ABB IRB1200. U sklopu tih vježbi potičemo studente da osim samog programiranja robota rade na oblikovanju okoline robota i integraciju robota u tu okolinu. Pri tom koristimo već stečena znanja iz mehanizama, pneumatike i drugih područja.“, ističe Zoran Busija. Želja nam je da naši studenti već tijekom studija budu pripremljeni za zadatke koji ih očekuju u novom proizvodnom okruženju- ističu na studiju mehatronike.

Studenti mehatronike na studiju stječu znanja iz strojarstva, elektrotehnike, informatičke tehnologije i automatizacije. Jedan od njih je i Toni Medić, student koji je zadovoljan odabirom svog studija: “Studij mehatronike preporučio bih svima koji imaju interes za područje strojarstva, elektrotehnike, robotike, automatizacije, programiranja, pneumatike i hidraulike.  Sva ta područja čine mehatroniku i svatko će naći nešto što ga zanima te će se vrlo lako moći dalje razvijati i usavršavati.  Mehatronika je odličan odabir jer je jako dobra podloga za neki drugi magistarski ili doktorski studij, upravo zato što povezuje ta mnoga područja.  Uz to je i moderan studij koji je nastao iz potrebe industrije koja se neprestano razvija, modernizira i širi.  Studij mehatronike na Sveučilištu Sjever jako će vas dobro pripremiti te dati potrebna znanja za rad u novoj, modernoj te automatiziranoj industriji.  Potražnja za mehatroničarima raste iz dana u dan te pronalazak posla nakon studiranja neće biti problem.”, ističe student Toni.

Preddiplomski studij mehatronike na Sveučilištu Sjever u velikoj će vas mjeri pripremiti za vaš budući posao zato ne propustite priliku i prijavite se na www.postanistudent.hr .