Predstavljeni rezultati projekta LOW CARB

Na završnoj konferenciji projekta LOW CARB, čiji je jedan od projektnih partnera Sveučilište Sjever, održanoj 25. studenoga 2020. godine, predstavljeni su alati te pilot projekti koji su nastali kao rezultat tog projekta. Jedan od tih alata je SUMP-central centar kompetencija Sveučilišta Sjever čiji je razvoj vodio doc.dr.sc. Predrag Brlek, pročelnik Odsjeka za logistiku i mobilnosti. Uz njega, na projektu su radili Maja Mutavdžija, mag.ing.traff. i Ivan Cvitković, mag.ing.traff.

„SUMP-central je platforma koja pruža znanje, resurse i sadržaj osmišljen kako bi pomogao razvoju SUMP-a za zemlje srednje Europe. Ova platforma osnovana je u svrhu pružanja pomoći gradovima u izradi planova održive urbane mobilnosti (SUMP-ova) kroz pružanje informacija, podrške, razmjenom iskustva te obukom. Također, ovo je platforma na kojoj svi dionici mogu pronaći informacije, povezati se i komunicirati o SUMP-u na svojim jezicima i na engleskom jeziku“, ističe Maja Mutavdžija, mag.ing.traff., koja je na konfrerenciji predstavila SUMP-central centar kompetencija.

Cilj projekta LOW CARB jest poboljšati planiranje i upravljanje održivom urbanom mobilnošću integrirajući zaleđe i urbana područja u funkcionalna urbana područja i naglašavajući ulogu javnog prijevoza kao potpore održivim i efikasnim sustavima mobilnosti. Jedanaest projektnih partnera iz šest zemalja Srednje i Istočne Europe rade na razvijanju propisa i kapaciteta za planiranje, kako bi svoje transportne sustave prilagodili modernoj mobilnosti s manje ugljika te pritom poboljšali kvalitetu zraka i kvalitetu života u svojim regijama.

Galerija