Posjet Užgorodskom nacionalnom univerzitetu u okviru Erasmus+ programa.

Pročelnik Odjela za graditeljstvo prof. dr. sc. Božo Soldo i doc. dr. sc. Aleksej Aniskin imali su od 26. listopada do 4. studenoga niz susreta s kolegama iz Užgorodskog nacionalnog univerziteta (UzhNU) u Ukrajini u okviru Erasmus+ mobilnosti.

„S prorektorom za znanost prof. Ihorom Studenyakom  razgovarali smo o koracima koje ćemo poduzeti u daljnjem planiranju Erasmus+ razmjene, te smo se složili da se mobilnosti svakako moraju provoditi, ali uz sve mjere opreza, te će se tražiti najpovoljniji termini i epidemiološka situacija za buduće mobilnosti. Produbili smo suradnja s Tehničkim fakultetom, a dogovorena je i moguća suradnja po pitanju doktorskog studija, razmijene doktoranda i povećavanja kvalifikacije nastavnika partnerskih ustanova.

Na partnerskom sveučilištu u Ukrajini nastava se izvodi kao i kod nas, hibridnim modelom. Razmijenili smo iskustva u online nastavi s progresivnim predavačima online nastave, assoc. prof. Vitaliy Serzhanov DSc i assoc. prof. Volodymyr Andrishin, PhD. Također smo raspravljali s djelatnicima Ureda za međunarodnu suradnju, voditeljicom odjela Oksanom Svyezhentsevom, PhD i Erasmus coordinatorom Tetianom Holombovskom o daljnjim koracima suradnje u uvjetima pandemije uzrokovane COVID19. Zaključili smo da uz poštivanje mjera moguće provesti pojedine mobilnosti te da ih je potrebno pomno planirati uz detaljan plan putovanja“, istaknuo je doc. dr. sc. Aleksej Aniskin, dodajući da su zaključna iskustva s ove izazovne mobilnosti sljedeća:

„Erasmus+ putovanja su moguća i u uvjetima COVID19, ali je potrebno puno opreza, pridržavanja svih epidemioloških mjera i pomno planiranje puta. Također, svakako je važno provjeriti je li u državi u koju putujete pri ulasku potrebno imati negativni test na COVID19. Za minimalizaciju rizika svakako je preporučljivo uputiti potpuno zdrave osobe bez kroničnih problem, te je vrlo poželjno koristiti vlastito prijevozno sredstvo, kako bih se izbjegli nepotrebni kontakti tijekom putovanja. Na koncu se zahvaljujemo našem timu Ureda za međunarodnu suradnju UNIN na čelu s izv. prof. dr. sc. Anicom Hunjet, Erasmus+ povjerenstvu, administraciji UNIN i Uredu za međunarodnu suradnju UzhNU na susretljivosti i brzom provođenju sve potrebne dokumentacije. U ovakvim uvjetima svakako je potrebna fleksibilnost svih službi koji sudjeluju u natječaju, provjeri i odobrenju dokumentacije.“

Korisni linkovi za informacije na granicama:

https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22

https://covid19.gov.ua/border

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/engineer-city_building

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/engineer-city_building/courses

Galerija