U kreativnom timu jedne od najboljih digitalnih agencija u Hrvatskoj radi čak 30% bivših studenata Sveučilišta Sjever

Bivši student Multimedije Sveučilišta Sjever, Fran Mubrin, danas je kreativni direktor i partner u jednoj od najboljih digitalnih agencija u Hrvatskoj, 404. Upis studija na Sveučilištu Sjever, kako je sam Fran istaknuo, definitivno je bio jedan od najboljih odabira koji je predodredio njegov daljnji profesionalni put i ono što je danas – dobitnik brojnih nagrada iz područja rada. Više o svemu Fran nam je ispričao u intervjuu.

Recite nam ukratko o Vašem profesionalnom putu i čime se sada bavite?

U kreativnoj industriji radim malo više od 8 godina. Krenuo sam kao junior dizajner u jednoj maloj digitalnoj agenciji nakon čega sam se kroz nekoliko godina posvetio razvoju digitalnih koncepata i dizajnu digitalnih proizvoda. Zadnje četiri godine radim kao kreativni direktor u 404 agenciji u kojoj sam i partner, a osim vođenja kreativnog tima najviše sam posvećen kreiranju inovativnih proizvoda i ideja za novu generaciju brendova i usluga.

Završili ste studij multimedije na Sveučilištu Sjever? Možete li reći Vaša iskustva i dojmove o studiju? Što se na studiju multimedije posebno cijeni?

Osobno smatram da Sveučilište Sjever daje svima koji ga upišu odličnu priliku da se razvijaju prema svojim interesima i željama uz veliku dozu fleksibilnosti. Moji domovi su definitivno da se cijeni proaktivnost i samostalnost u radu što je kasnije velika prednost u stvarnom svijetu rada.

Kakvi su bili Vaši nastavnici na studiju? Imate li neka posebna iskustva s njima?

S većinom profesora pamtim prijateljski odnos kroz koji su se lakše stjecala znanja i rješavali studentski izazovi. Uz to jako bitno mi je bilo što su mi određeni profesori i van nastavnog okvira pomogli da definiram svoj karakter i način na koji pristupam rješavanju svakodnevnih izazova.

Odakle je uopće krenuo interes za studij multimedije?

Prvenstveno iz želje za bavljenjem dizajnom i tehnologijom, a Sveučilište i program su se učinili kao logičan odabir.

Smatrate li da je studij multimedije utjecao na Vaš profesionalni put i na koji način?

Upisivanje na UNIN bila je jedna od najboljih odluka koje sam donio i definitivno je odredilo moj daljnji razvojni put.

Da Vas netko pita što je to zapravo multimedija, kako biste mu najlakše objasnili?

Spoj kreativnih i tehnoloških industrija bez koje svakodnevica ne bi bila ista. Ukratko, zamislite da nema multimedije kako bi izgledala danas naša putovanja, kupnja hrane, slanje poruka, zabave s obitelji, medicina i sl.

Rade li u Vašoj agenciji neki sadašnji ili bivši studenti Sjevera? Dolaze li možda naši studenti na praksu u Vašu agenciju? Koliko praksa traje i je li moguće nakon prakse ostati raditi u Vašoj agenciji? Koliko je praksa i konkretan rad na Vašem studiju važna?

U kreativnom timu imamo 30% zaposlenika koji su studirali na Sjeveru, a svi su prije zaposlenja prošli kroz program prakse. Program prakse koji provodimo u sklopu odjela je usmjeren studentima i friškim diplomantima dizajnerskih, programerskih i kreativnih usmjerenja. Praksa praktikantima omogućuje brojne benefite i stjecanje radnog iskustva, a ovisno o znanju praktikanta postoje različiti smjerovi prakse.

 U svojem ste profesionalnom putu primili brojne nagrade. Možete li navesti koje su to nagrade i za što točno?

Mišljenja sam da glavni fokus u radu nikad ne bi smio biti na nagradama već rješavanju problema, stoga mogu reći da je moja najveća nagrada iskustvo rada s različitim timovima i pojedincima na brojnim projektima i proizvodima. Naravno, kroz dobre projekte super je dobiti zlatni kipić kao priznanje za dobar rad, a između brojnih nagrada na lokalnim festivalima oglašavanja osobno mi je drago što sam dva puta za redom osvojio Young Lions Grand Prix nagradu te je predstavljao Hrvatsku u Cannes na najvećem svjetskom festivalu kreativnosti.

 Mislite li da je uz studij multimedije moguće raditi? Što savjetujete budućim studentima na tu temu?

Moguće je ako imate motivaciju i želju, ali ako ste u prilici posvetiti se 100% studiranju to je odlična opcija.

Da ponovno birate biste li opet odabrali studij multimedije na Sjeveru?

Da.

Poruka budućim studentima ili neodlučnima – zašto je multimedija najbolji izbor?

Najbolji izbor je onaj za koji se sami odlučite i za koji imate želju uložiti svoj trud. Ako je to kojim slučajem multimedija tada možete biti još sretniji jer ćete imati priliku raditi korisne i dobre stvari.

Ostalo

Učite stalno kad stignete i uživajte u tome što radite.