Studiranje na diplomskom sveučilišnom studiju Strojarstvo bio je najbolji odabir i promjena nakon završenog preddiplomskog studija

Kako je biti student diplomskog studija strojarstva na Sveučilištu Sjever? Tomislav Hlevnjak, student koji uspješno kombinira svoja prethodno stečena znanja s drugog studija i svoj "hobi"  kao sudac 3. HNL sa studijem na Sjeveru s veseljem je podijelio svoje iskustvo pohađanja ovog diplomskog sveučilišnog studija i njegove prednosti.

Pročitajte u nastavku.

„Hvatao sam se za svaku slamku informacija prilikom upisa na ovaj diplomski studij. Završio sam diplomski studij naftnog rudarstva na RGNf-u u Zagrebu i odmah za to mogu reći da su ta dva studija nebo-zemlja. Na RGNf-u bio je naglasak samo i isključivo samo na teorijskom znanju, bez ikakve prakse ili bilo kakvog rada u nekom softveru koji je bitan za tu struku, dok je na strojarstvu naglasak na toj "praksi", odnosno skoro svaki kolegij nosi sa sobom neki novi programski alat za koji vjerujem da je bitan za budućnost jednog inženjera strojarstva. Na prvoj godini diplomskog studija naučio sam se služiti s nekoliko inženjerskih softvera (Auto Cad, Solid works, Matlab, RobotStudio, Ansys) koji su mi ustvari pokazali što to znači inženjerska struka i osjetio sam onaj "feeling" kako je lijepo nešto stvoriti.
Kako se bližio kraj studiranja na RGNf-u shvatio sam da u toj struci nema posla u Hrvatskoj, a da je "van" jako teško doći, odnosno nitko ne traži ljude bez iskustva. Tako sam razmišljao i dosjetio se sam se da bi mi bilo pametno da povežem dvije struke i da budem bolji i od prosječnog naftaša i od prosječnog strojara, zato što ću imati znanje iz područja iz kojih drugi neće, a samim time imat ću i dvije diplome, pa ću biti zanimljiviji i poslodavcima. Ovaj studij strojarstva mi se posebno dopao zato što nisam izgubio godinu ili više godina zbog  razlikovnih kolegija koje je potrebno položiti prilikom upisa na drugi fakultet. Odlično je što su razlikovni kolegiji unutar 1. godine studija i što se sve može riješiti u hodu i što se  odmah mogu slušati i ostali kolegiji za koje su čak i uvjet razlikovni kolegiji.

Odabirom ovog diplomskog studija sam prezadovoljan, upravo zbog ranije navedenih činjenica i naravno zbog toga što je sjever Hrvatske pun strojarskih kompanija, tako da me veseli i to. Velika prednost studiranja diplomskog studija na Sjeveru je ta što se gotovo svi kolegiji (semestralno gledano 4/6) mogu riješiti kolokvijima, tako da nema one muke za vrijeme ispitnih rokova. Još mi se jedna stvar sviđa u koncepciji studija da imamo predavanja i rješavanje predmeta u blokovima, tako što slušamo predmet po predmet ili 2 predmeta, pa nakon što se oni riješe (kolokviraju) tada slijede sljedeći kolegiji isti tako u blokovima.

S obzirom na to da imam još godinu dana studiranja i da sam dobio neko općenito znanje o strojarstvu kao struci, neke stvari mi se više sviđaju, a neke čak i ne sviđaju (ali to ovisi o osobnih zahtjevima glede sadržaja predmeta). U planu mi je raditi na tim stvarima koje mi se sviđaju i dogovorio sam već jednim profesorom  da će me usmjeravati u usavršavanju njegovog kolegija, tako da dobijem što veće znanje iz toga i da upišem poslijediplomski studij iz tog područja.


Redoviti sam student ovog diplomskog studija, a završio sam preddiplomski studij u roku čemu i sada težim.

Ne radim, nisam još u radnom odnosu, ali bavim se drugim stvarima. Nogometni sam sudac 3. HNL (sjedište Sjever) i moram se pohvaliti da sam najmlađi uvršteni sudac na tu ligu, a vjerujem da je to veliki uspjeh s obzirom na to da je to poluprofesionalna razina i da je teško uskladiti neki posao sa studiranjem, a ja to radim jako dobro. Sudim već 7 godina, te sam prošao sve niže nogometne lige i vjerujem da me to jako mentalno očvrsnulo i da ću pomoću toga biti i bolji lider u nekoj kompaniji ili čak i vlastitoj jednog dana.
Dolazim iz Koprivnice, još jednog učilišnog grada koji spada pod jurisdikciju Sveučilišta Sjever, tako da smo mi svi "sjevernjaci" :D.


Na kraju svega, moram reći da ovaj diplomski studij preporučujem svim studentima preddiplomskog studija tehničke struke, zato što stvarno daje široko znanje iz područja strojarstva i otvara mnoga vrata prilikom zaposlenja.
Mogu ovaj studij opisati u dvije riječi "strogo i kvalitetno".