Projekt Take a brake! (zakOČI) - studijsko putovanje u Švicarsku

U sklopu projekta Take a brake! (zakOČI), na studijskom putovanju u Švicarsku, sudjelovali su studentice i studenti diplomskog studija Održive mobilnosti i logistike Sveučilišta Sjever. Cilj putovanja bio je učeći iz švicarskih iskustava i najboljih praksi, okupiti sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

Prvog dana studijskog putovanja u Zurichu održano je predavanje „Sigurnost u prometu i urbano planiranje“ koje su održali dr. sc. Wernher Brucks, pročelnik odjela za sigurnost prometa u Gradu Zurichu, dr. sc. Christian Thomas, stručnjak za sigurnost pješaka, i Roland Wiederkehr, osnivač udruge CareCross i bivši švicarski parlamentarac. Na predavanju se pridružio i Thomas Hardegger, švicarski parlamentarac i predsjednik udruženja Swiss Pedestrian.

Drugog dana studijskog putovanja organiziran je posjet Centru za kontrolu prometa Grada Züricha kao i obilazak grada Züricha uz prisustvo stručnjaka, gdje su predstavljeni primjeri sigurnosti pješaka i sigurnosti djece pješaka.

Trećeg dana putovanja posjećen je grad Basel gdje je u prisustvu komandanta prometne policije grada Basela, Rolfa Thommena, prezentirana preventivna edukacija za djecu, predstavljanje materijala za obuku i alata za učenje te provedba preventivno-edukativnog odgoja u školama.

Četvrtog dana studijskog putovanja u policiji kantona Schwyz održana je prezentacija preventivnog rada u dječjem vrtiću. U posjeti policiji kantona Uri, u mjestu Göschenen predstavljeni su prometni izazovi i rješenja u sedamnaest kilometara dugom tunelu Gotthard, te posjet vatrogasnoj brigadi.

Cilj projekta je unaprjeđenje društvenog razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnoga zdravstva, policije i obrazovanja, jedinica lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva u području sigurnosti djece u prometu. Temeljem viđenih primjera dobre prakse u Švicarskoj, studentice i studenti Sveučilišta Sjever uključeni u projekt, izradit će tri intervencije u prometnim sustavima Koprivnice, Zaprešića i općine Bale te na taj način povećati sigurnost djece u prometu, a time i sigurnosti općenito.

Galerija