Ljetna škola Jean Monnet projekta održana na Sveučilištu Sjever

Sveučilišni centar Varaždin

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin u razdoblju od 27. do 29. lipnja 2019. godine održala se Ljetna škola u okviru Jean Monnet Modul projekta, čiji je sudionik Sveučilište Sjever. Na Ljetnoj školi sudionici su imali priliku detaljnije upoznati pravnu perspektivu o ključnim temama EU-a na način primjeren svim građanima. Glavne teme predavanja Ljetne škole bile su uloga prava u procesu integracije u EU, s naglaskom na regionalnu integraciju u jugoistočnoj Europi.

Izv. prof.dr.sc. Petar Kurečić, ujedno i koordinator projekta od strane Sveučilišta Sjever istaknuo je važnost održavanja Ljetne škole, ali i značaj samog Jean Monnet programa. „Cilj ovog projekta je, osim dobivanja vrijednih znanja, internacionalizacija visokog obrazovanja i pružanje studentima Sveučilišta Sjever nova znanja od cijenjenih inozemnih predavača što je iznimna prilika. Važno je da studenti steknu još bolji uvid u europske institucije i u prava EU jer Europske unija nije samo „projekt“; nego je i način života. Jean Monnet je perjanica Erasmus+ programa. Važno je istaknuti da je prolaznost na ovom programu bila samo 15%, a naš projekt, u sklopu kojeg se sad provodi i Ljetna škola, imao je od mogućih 100 čak 95 bodova, što dodatno naglašava kvalitetu ovog projekta.“, rekao je izv.prof.dr.sc. Kurečić.

Predavači na održanoj Ljetnoj školi na Sveučilištu Sjever bili su Nicolas de Sadeleer iz Université Saint-Louis, Brussels i Ivana Damjanović, Centre for European Studies, Australian National University; priznati stručnjaci iz područja rada i europskog prava. Jean Monnet Modul u sklopu kojeg je održana i Ljetna škola financiran je od strane EU u vrijednosti od 27.216,00 eura.

Osim studenata Sveučilišta Sjever na Ljetnoj školi sudjelovali su i zainteresirani mladi stručnjaci različitih disciplina koji su htjeli proširiti poznavanje prava, institucija i unutarnjeg tržišta Europske unije. Nakon završetka Ljetne škole Jean Monnet svi sudionici dobili su potvrde o sudjelovanju.

Aktivnosti Jean Monnet dio su programa Erasmus+, posvećene promicanju izvrsnosti u europskim studijima na visokoškolskoj razini diljem svijeta te povezivanju članova akademske zajednice, istraživača i tvoraca politika.

Link na video prilog o održanoj Ljetnoj školi pripremila je Prva školska televizija https://www.youtube.com/watch?v=u6JaA74r7JQ.

1524218777_logosbeneficaireserasmus-right-hr1524218830_logosbeneficaireserasmus-right-en

Galerija