Povezivanje studenata i poslodavaca na „Connect Day-u“, Danu karijera Sveučilišta Sjever

Sveučilišni centar Varaždin

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine s početkom u 12 sati u Sveučilišnom centru Varaždin održan je „Connect Day“, Dan karijera s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca te poticanja daljnje suradnje s gospodarstvom.

Što znači biti kompetentan stručnjak za tržište rada? Koje su to vještine koje budući zaposlenici moraju imati? Kako napredovati u obrazovanju i na poslu? Što znači obrazovati se za tržište rada i zanimanja budućnosti bila je glavna tema „Connect Day-a“;  Dana karijera u Sveučilišnom centru Varaždin koji je bio otvoren za sve sadašnje, bivše ali i buduće studente Sveučilišta Sjever. 

Nakon službenog otvorenja u 12 sati, u dvorani 110, UNIN2 na kojem su predstavnici Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever i izv. prof.dr.sc. Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin i predstavnik Hrvatske gospodarske komore, Božo Pavičin, prof. upoznali sudionike s konceptom Dana karijera, održana je panel rasprava s ključnim dionicima iz područja obrazovanja i tržišta rada. Na panelu su sudjelovali izv.prof.dr.sc. Ante Čikić, pročelnik Odjela za mehatroniku Sveučilišta Sjever, Božo Pavičin, prof.; voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore, Branka Šaško, dipl.iur.; predstojnica Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Krešimir Meštrić; CEO Mobilisis i dr.sc. Petra Mesarić; osnivačica tvrtke SmartWay. Na panelu se raspravljalo o brojnim temama od kojih su posebno istaknute stanje na tržištu rada Varaždinske županije, ponuda i potražnja za zanimanjima koja se obrazuju na Sveučilištu Sjever, aktivno uključivanje poslodavaca te povećanje aktivne uloge gospodarstva u obrazovanju, te brojne druge.

Nakon panel rasprave, tvrtke su ukratko predtavile svoj rad. Naime, s obzirom da je iznimno važno da studenti već tijekom studiranja steknu iskustvo i neophodne vještine kako bi postali kompetentni i poželjni stručnjaci na tržištu rada, Sveučilište Sjever, osim na obrazovnom i znanstvenom dijelu, kontinuirano radi na povećanju suradnje s gospodarstvom. Navedeno doprinosi unapređenju kvalitete studijskih programa, a upravo je „Connect Day“ bila prilika za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje poslodavaca i studenata. To su prepoznale brojne tvrtke; poslodavci iz okruženja ali i iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali na „Connect Day-u“ i predstavili se studentima; ABS Sisak, Arbona, Colas, DD3D, Ferro-Preis d.o.o., Hermi d.o.o., Hrvatska pošta, Kostwein, Kopitehna, KONSTRUKTIVAN d.o.o., Marker, Mobilisis, SmartWay, TESLA d.o.o., NOVA TV, PIK Vrbovec, Dom za odrasle osobe Vizjak, Opća bolnica Varaždin, Valamar Riviera te VOP Promidžba.

Radionica za studente u sklopu Dana karijera 

Suradnja s gospodarstvom na visokoj je ljestvici prioriteta Sveučilišta Sjever, najmlađe visokoškolske obrazovne ustanove koja svoj rad temelji na potrebama regije. To je jedan od ključnih ciljeva i uvjeta razvoja i napretka samog Sveučilišta ali i kvalitete studijskih programa. Studenti su to prepoznali jer već tijekom studija imaju mogućnost odlaska na stručne prakse ili na zaposlenje u brojne priznate tvrtke i ustanove s kojima Sveučilište Sjever ima sklopljenu suradnju.

„Connect Day“ je organiziran kako bi se studenti još više upoznali s mogućnostima i prilikama koje imaju tijekom studija na vodećem Sveučilištu u sjevernom dijelu Hrvatske u STEM području, ali i u ostalim društvenim i umjetničkim područjima. Za studente je;  osim središnjeg dijela Dana karijera – predstavljanja tvrtki, održana radionica izrade životopisa, motivacijskog pisma i kvalitetne pripreme za posao s naglaskom na studente koji po prvi puta kreću na stručnu praksu ili se prijavljuju na natječaj za posao. Radionica je bila otvorena za sve redovne i izvanredne studente svih studijskih smjerova i godina, a održana je u suradnji s CISOK-om Varaždin. 

Uloga i važnost Sveučilišta Sjever sve se više prepoznaje u gospodarstvu koje svoj napredak temelji upravo u STEM području u kojem studira više od 83% studenata Sveučilišta Sjever. Osim u gospodarstvu i među poslodavcima, Sveučilište Sjever je sve traženije među budućim studentima čemu je dokaz konstantno povećanja interesa i upisnih prijava, gotovo na svim studijskim programima, njih ukupno 27, koji se izvode na Sveučilištu Sjever, u oba sveučilišna centra.

Prilozi