Održan Festival znanosti 2019. u Sveučilišnom centru Varaždin

U razdoblju od 8.-13. travnja 2019. na Sveučilištu Sjever održao se 17. Festival znanosti.

Festival se održava svake godine u organizaciji British Councila, Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba i hrvatskih sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti bile su „BOJE“. Festival znanosti je prilika za popularizaciju znanosti, programa i projekata pojedinih odjela i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja rada.

U Sveučilišnom centru Varaždin prvog je dana u sklopu otvorenja Festivala znanosti sve prisutne pozdravila izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanstveno- umjetnički rad, nakon čega je započelo predavanje „Boje loga Sveučilišta Sjever“ na kojem je objašnjen emocionalni i psihološki učinak boje na pojedinca. U prostorijama Centra za digitalno nakladništvo održana je radionica za najmlađe naziva „Boje u klasičnim i digitalnim tehnikama tiska“, a posjetili su nas vrtići Bajka, Drvo i Dječji svijet. Što je „Psihologija boja“ objasnili su predstavnici tvrtke ACT PRINTLAB d.o.o.

Drugi dan je započeo sa zanimljivim predavanjem „Korekcija boje i nijansiranje boje televizijske slike  u DaVinci resolveu 15“ za sve zainteresirane studente koji su mogli dobiti uvid u cijeli radni proces s mogućnošću vlastitog upravljanja parametrima slike a time i izgledom televizijske slike. Predavanje se održalo u prostorijama Odjela za multimediju. U popodnevnim satima održana je radionica „Boje u vizualnoj komunikaciji“ za predškolsku dob gdje se najmlađima kroz interaktivnu radionicu približila simbolika boja, dok je predavanje „Marketing u bojama“ bilo namijenjeno srednjoškolskoj dobi. Sudionici su tako mogli saznati kako boje utječu na kreiranje marke i njegovu percepciju u javnosti.

„Boje u ekonomskoj  teoriji  i praksi“ objašnjene su kroz predavanje trećeg dana, nakon čega su se prisutni mogli bolje upoznati sa „Identitetom Hrvatske i EU kroz boje“. Za sve ljubitelje umjetnosti održano je predavanje na temu „Tople boje na primjeru djela Slavka Stolnika“.

Tvrtka Parabureau, Zagreb je četvrtog dana održala predavanje „Boja i marka“ za sve studente gdje su prisutni mogli naučiti zašto je boja jedan od najvažnijih alata u dizajnu i markiranju nekog proizvoda. U hodnicima Sveučilišta, posjetioci su imali prilike pročitati više o „Psihološkom doživljaju boje na crvenoj i zelenoj podlozi“.  „Uloga i značaj boje na povijesnim pročeljima“ održano je pred kraja dana, te su sudjelovali brojni studenti graditeljstva koji su naučili značajan utjecaj boje kao identiteta pojedinačne povijesne zgrade i kompletne urbane povijesne cjeline.

Peti dan započeo je predavanjem „Kontrola stresa disanjem - potaknimo zeleno“. Nakon toga je održana nadasve zanimljiva radionica o licitaru i zašto je on crvene boje, te su prisutni naučili izrađivati i ukrašavati licitarska srca. „Dugine boje“ je bio naziv radionice za najmlađe. Svrha radionice je bila laboratorijskom igrom izraditi vlastitu dugu i potaknuti radoznalost kod djece te bolje razumijevanje boje i koncepta miješanja boja.   Nakon toga je održana radionica „Koje boje krije priroda“. Kroz radionicu  se stavio naglasak na zeleno lišće i obojeno povrće. Publika je samostalno usitnjene dijelove zelenog lišća i obojenog povrća morala raščlaniti tankoslojnom kromatografijom kako bi uočili pigmente koji daju karakterističnu boju povrću.

Također vrlo zanimljivo predavanje toga dana je bilo na temu „Sve (teške) boje čelika. Prisutni su mogli petog dana naučiti i „Zašto vidimo boje“ gdje su se opisali mehanizmi ljudske vizualne percepcije boja, a predavanjem „Boje narodne nošnje Varaždinskog kraja“ završio je peti dan.

Posljednji dan, iako subota, imao je mnogo posjetioca. Svi zainteresirani koji nisu kroz tjedan stigli sudjelovati na korisnim predavanjima, mogli su to učiniti ponovo toga dana kada su se ponovile radionice: Dugine boje, Koje boje krije priroda, Boje turizma. Time je uspješno završen tjedan Festivala znanosti u Sveučilišnom centru Varaždin.

Festival znanosti u Sveučilišnom centru Varaždin ukupno je u šest dana predavanja i radionica posjetilo više od 240 zainteresiranih studenta, srednjoškolaca i sudionika šire javnosti, dok je onih predškolske dobi bilo više od 150.

Festival znanosti je manifestacija s ciljem približavanja znanosti javnosti, odnosno informiranju javnosti o aktivnostima i rezultatima iz područja znanosti, poboljšanja javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja.