Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mukopolisaharidozama na Odjelu fizioterapije

Sveučilišni centar Varaždin

U cijelome svijetu 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mukopolisaharidozama, odnosno, rijetkim nasljednim bolestima uzrokovanim nedostatkom enzima, što dovodi do poremećaja funkcije stanica, tkiva i organa. Spomenuti dan se diljem svijeta obilježava maratonima, akcijama u školama i fakultetima, javnim tribinama i drugim aktivnostima.

Tako će i na Odjelu za fizioterapiju pod predavanjem Osnove motoričkih transformacija 16.5. u 12:00h, UNIN 2, dvorana 110, gostujuće predavanje održati Marina Fischer, majka Erika Fischera koji boluje od mukoploisaharidoze s temom “Mukopolisaharidoza-dan po dan”.

Predavanje ima za cilj podizanje svijesti o rijetkim bolestima, ali i senzibilizacija javnosti o svakodnevnim izazovima i problemima s kojima se u sustavu zdravstva, ali i zajednici moraju nositi oboljeli i njihove obitelji.

S obzirom da je ljubičasta boja simbol kojim se podržavaju oboljeli od mukopolisaharidoze, pozivaju se svi studenti, nastavnici i ostali prisutni da na predavanju 16. svibnja 2019. odjenu neki komad odjeće u ljubičastoj boji.

foto: vecernjilist.hr, "Erikovi aviončići pozitive"