8. izdanje MOP Špancirfest festivala - Suživot kreative i tehnologije

Varaždin, 9. svibnja 2019. - Od 16. do 18. svibnja ove godine u Varaždinu će se održati 8. MOP Špancirfest – festival multimedije. Tako će se na jednom mjestu ponovno okupiti dizajneri i umjetnici, studenti i predavači, glazbenici te ostali stvaraoci kojima je digitalni medij neizostavan alat u svakodnevnom životu, ali i svi zainteresirani za multimediju i digitalnu kulturu.

Osmo izdanje festivala fokusira se na područje u kojem se susreću kreativnost i tehnologija, a ideja je uključiti što veći broj lokalnih kreativaca te im omogućiti edukaciju i prezentaciju stvaralaštva u kontekstu digitalnih medija.

Zanimljive radionice uz renomirane predavače, kreativni razgovori, izložbe, retro gaming turnir, koncerti, audio-vizualni performansi i naravno neizostavni partyji obilježit će ovogodišnji MOP Špancirfest, koji će svim digitalnim kreativcima omogućiti širenje vještina, stvaranje  kontakata, upoznavanje trendova, te pružiti vrhunsko audio-vizualno iskustvo, uz naravno odličnu zabavu.

Otvorenje festivala je u četvrtak 16. svibnja u ateljeu u Uskoj ulici (bivši Galerijski Centar) u 19:30 sati uz izložbu fotografija studenata Sveučilišta Sjever "Kultura u fokusu 2018/19“ i audio-vizualni performance Ivane Ljubičić, Branimira Norca i Dražena Hižaka - "Chalumeau Electrique". Prije službenog otvaranja, u 18 sati će se na sceni Zvonimir Rogoz održati multimedijalni program Trag iluzije, u okviru EU projekta "Čipka iluzija".

Od ilustracija do startup svijeta - i ove godine MOP Špancirfest donosi zanimljive radionice sa renomiranim stručnjacima, a fokus ovogodišnjih radionica je na obrazovanju zajednice u kontekstu digitalnih medija. Tako će u petak, drugog dana festivala u Studentskom klubu SC Varaždin radionicu "Ilustracija i animacija likova" održati računalni animator Alen Vuković, a "Korak u StartUp svijet" Igor Pičuljan. MOP Špancirfest nakratko se seli i u Koprivnicu, gdje će se u prostoru Foruma udruga nezavisne kulture (FUNK),  održati radionica pod nazivom "Uvod u lettering" – predavač je Marko Hrastovec. U subotu je u Studentskom klubu SC Varaždin na rasporedu radionica "Dizajn interakcija i uvod u web dizajn" koju će održati Agencija 404, a JavaScript Zagreb zadužen je za radionicu programiranja „MOP NodeSchool“. Prijave za sva predavanja su otvorene na službenim stranicama festivala MOP Špancirfest.

Valja istaknuti i vrlo zanimljivu projekciju dokumentarnog filma Rams koja će biti u petak varaždinskom kinu Gaj u 18 sati. Riječ je o filmu koji dokumentira život i rad legendarnog njemačkog industrijskog dizajnera Dietera Ramsa. Svojim radom za Braun te poznatim principima dobrog dizajna, Rams je utjecao na mnoge tvrtke, među kojima je i Apple.

U suradnji sa inicijativom „Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022“ u Caffe baru Elephant u petak u 18 sati će se održati „Špilaona“ – turnir u igranju retro igre „Achtung Die Kurve“, što je svakako izazov za sve one koji su odrasli na igraćim konzolama 90-ih.

Subotnji program „MOP dizajn razgovori“ od 17 sati u Studentskom Centru Varaždin donosi predavanja pet predavača koji će pokazati što je sve moguće kada se spoji tehnologija i kreativnost.

Završnica 8. izdanja festivala bit će multijedijalan party „MOP Špancirfest Night“ na sceni „Zvonimir Rogoz“. Odličan DJ line-up, Franjo Maltar koji će „Rogoz“ pretvoriti u impresivnu interaktivnu  vizualnu instalaciju i nastup nikad poznatijeg, kako sami za sebe kažu, emo-macho pop benda „Svemirko“, garantiraju u subotu od 21 sat vrhunsku audio-vizualnu zabavu.

Organizator ovog festivala je Udruga MOP, a uz podršku i pokroviteljstvo Sveučilišta Sjever i Studentskog zbora Sveučilišta Sjever, Turističke zajednice grada Varaždina i Grada Varaždina. Partneri festivala su Studentski centar Varaždin, HNK u Varaždinu, POU Varaždin i Kino Gaj.

Kompletan program može se naći na MOP Špancirfest 8

Web: www.mop-fest.com.hr

Prijave na radionice:

Radionica "Ilustracija i animacija likova"

Radionica "Korak u StartUp svijet"

Radionica "Uvod u lettering"

Radionica "Dizajn interakcija i uvod u web dizajn"

MOP NodeSchool radionica programiranje

Kontakt:

Udruga MOP Sveučilišta Sjever

Fran Mubrin, 095/513-7795, franmubrin@gmail.com

Hrvoje Selec, 091/798-0858, hselec@gmail.com

TZ Grada Varaždina

Jelena Toth, 098/953-9979

Galerija