Proširenje suradnje Sveučilišta Sjever i Odeske državne akademije tehničke regulacije i kvalitete

Rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Marin Milković se u sklopu radnog posjeta Ukrajini,  30. siječnja 2019. godine susreo s rektorom Odeske državne akademije tehničke regulacije i kvalitete (ODATRK) prof. dr.t.n. Leonidom Kolomiets. Na sastanku su također sudjelovali prorektor za znanost i međunarodne odnose prof. dr.t.n. Hennadii Bratchenko, pročelnik Odjela za graditeljstvo Sveučilišta Sjever, prof. dr.sc. Božo Soldo i doc. dr.sc. Aleksej Aniskin, Erasmus+ koordinator Odjela za graditeljstvo. Na sastanku se razgovaralo o rezultatima suradnje u okviru Erasmus+ u razdoblju 2017.-2018., o projektu Erasmus+ u pripremi te budućoj razmjeni studenata i nastavnog osoblja za razdoblje 2019.-2021.

Dosadašnja suradnja ovih dviju institucija bila je obostrano korisna, održane su prve četiri akademske mobilnosti nastavnika, uspostavljeni su brojni znanstveni kontakti te su pripremljene brojne zajedničke publikacije u znanstvenim časopisima u Ukrajini (https://odatrya.org.ua/) i Hrvatskoj (tehnickiglasnik.unin.hr).

Rektor prof.dr.sc. Milković podijelio je iskustvo organiziranja redakcijskih aktivnosti u časopisu Tehnički Glasnik kako bi osigurao usklađenost sa zahtjevima za znanstvene publikacije, koje se indeksiraju u znanstvenoj bazi Web of Science. Uzimajući u obzir pozitivne rezultate dosadašnje suradnje, raspravljalo se o perspektivi daljnjeg širenja suradnje u okviru programa Erasmus+ u razdoblju 2019.-2021. te je osim mobilnosti nastavnog osoblja dogovorena mobilnost studenata, širenje suradnje nastavnika u pripremi studenata različitih specijalizacija, provođenje zajedničkih znanstvenih istraživanja, objavljivanje monografija i znanstvenih radova te zajednička organizacija i sudjelovanje na međunarodnim konferencijama u organizaciji Sveučilišta Sjever i Odeske državne akademije tehničke regulacije i kvalitete (ODATRK).
U raspravi budućih znanstvenih radova također je sudjelovao prof. dr.t.n. Victor Orobey iz Odeskog nacionalnog politehničkog univerziteta, jedan od autora prethodnih suradničkih radova, posebice monografije „Metoda graničnih elemenata u problemima proračuna strojarskih konstrukcija“ (Orobey V.F., Aniskin A., Dashchenko A. F., Kolomiets, L.V., Limarenko, A.M., Soldo Bozo).
Do sada je izdana jedna zajednička monografija na engleskom jeziku u koautorstvu znanstvenika UNIN i ODATRK pod nazivom: „Adaptive methods for measuring coordinates and radar imaging“ (Skachkov V. V., Bratchenko H. D., Milković M., Tkachuk O. V., Smahliuk H. H., Grygoryev D. V.), te oko pet zajedničkih članaka u časopisu Tehnički glasnik, što je tek početak ove iznimno vrijedne suradnje.

Galerija